Ζελένσκι: Η Μπούτσα έδειξε ότι η αποναζιστοποίηση αφορά τη Ρωσία

Τι είπε ο Ουκρανός πρόεδρος για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο

Απίστευτες φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα καταγγέλλει η Ουκρανία - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (4/4/22)

Συνέντευξη σε Ουκρανούς δημοσιογράφους έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα του, αν και η πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών είναι πλέον δοκιμασία. 

Συμβούλιο του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα - «Σκηνοθετημένη», λέει η Ρωσία

«Όλοι μας θα αντιληφθούμε ακόμη και το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων –δεν μιλάω καν για το περιεχόμενο των συνομιλιών– ως πρόκληση. Η πρόκληση είναι εσωτερική, πρώτα απ' όλα, δική του, ανθρώπινη πρόκληση. Τι θα κάνουμε τώρα; Μετά, όταν μαζευτείς και πρέπει να το κάνεις, νομίζω ότι δεν έχω άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ζελένσκι από τη Μπούκα: Γενοκτονία τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας   

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μιλήσουμε για αυτό που έκαναν (οι Ρώσοι), να τους αναγνωρίσουμε ως εχθρό, να ξέρουμε ότι είναι ένας ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να αναγνωριστεί. Πιστεύουμε ότι είναι γενοκτονία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό. Και έχοντας μια τέτοια στάση, πρέπει να αναζητήσουμε μια πιθανότητα να συναντηθούμε. Και όταν συναντηθούμε, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και λύση δεν μπορεί να σημαίνει απώλεια της επικράτειάς μας. Πιστεύω ότι πρέπει να θέσουμε έναν τέτοιο στόχο στις συνομιλίες. Και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει η συνάντηση. Είναι δυνατόν», πρόσθεσε. 

Ζελένσκι: «Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίχτες. Ξεχάστε την απο-ναζιστοποίηση»

«Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίκτες που να είναι έτοιμοι για όλα. Χρειαζόμαστε μια σειρά από χώρες που θα είναι έτοιμες, εντός 24 ωρών, να μας παράσχουν οποιαδήποτε όπλα. Χρειαζόμαστε ορισμένες χώρες που έχουν πραγματική επιρροή στην πολιτική κυρώσεων. Οι κυρώσεις έπρεπε να προγραμματιστούν λεπτομερώς και πολύ νωρίτερα. Έτσι, όταν δεν θα έχει εκτοξευθεί ακόμη μια σφαίρα –αυτό που ζητούσαμε πριν– όταν την πρώτη στιγμή θα ακούσουμε μια απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτές οι χώρες θα ενωθούν και μέσα σε μια μέρα ή λίγες θα επιβάλουν όλες τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Ζελένσκι. 

«Τους είπαμε (στους Ρώσους) ότι πρέπει να ξεχάσετε λέξεις όπως "αποστρατιωτικοποίηση" και “απο-ναζιστικοποιηση”, καθώς δεν θα το συζητήσουμε καν. Η “Αποναζιστικοποιηση” ακούγεται σαν προσβολή και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη για να τους περιγράψουμε. Αυτό αποδείχθηκε από τα γεγονότα στη Μπούτσα και σωστά τους το είπαμε», ανέφερε. 

«Η Ρωσία έχει τη δική της άποψη για το Ντονμπάς ενώ εμείς τη δική μας. Για αυτόν τον λόγο, είχα μια απλή πρόταση. Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε όλα τα σημεία ταυτόχρονα. Είναι αδύνατο ακόμα κι αν κάνουμε συνομιλίες. Είναι αδύνατο», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος για το Ντονμπάς. 

Ζελένσκι: «Θα μετατράπουμε σε “μεγάλο Ισραήλ”»

«Σίγουρα θα μετατραπούμε σε “μεγάλο Ισραήλ” με το δικό μας πρόσωπο. Δεν θα εκπλαγούμε όταν όλα τα ιδρύματα – σούπερ μάρκετ, κινηματογράφοι – θα φυλάσσονται από Ένοπλες Δυνάμεις ή Εθνοφρουρά, από ένοπλους ανθρώπους. Είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα είναι προτεραιότητα, νούμερο ένα ζήτημα τα επόμενα δέκα χρόνια. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θα αναπτύξουμε αντίστοιχες τεχνολογίες ασφαλείας», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

 
 

Αυτή τη στιγμή, η στρατιωτική ανακατάληψη της Μαριούπολης είναι δύσκολη. Και τα αγόρια, που είναι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εκεί, το γνωρίζουν πολύ καλά. Είμαστε σε επαφή μαζί τους σε καθημερινή βάση. Αλλά είναι δύσκολο για αυτούς». 
 

 
 

“Η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει τραυματίες και νεκρούς με πλοία. Συμφωνήσαμε ότι θα τους πάρουν από το Μπερντιάνσκ. Είναι αδύνατο να φτάσουν στη Μαριούπολη. Δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν. Μπορούν να τα πάρουν από το Μπερντιάνσκ. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να τους φέρουμε στο Μπερντιάνσκ. Η υποδομή μας για την ανάσυρση τραυματιών και νεκρών είναι έτοιμη. Περιμένουμε την επιβεβαίωση από τον Πούτιν. Εγώ μιλάω με τον Ερντογάν, ο Ερντογάν με τον Πούτιν”. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top