«I have a dream»: Η ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο

Αναφορές σε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και 11η Σεπτεμβρίου από τον Ουκρανό Πρόεδρο

Περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να σταματήσει η εισβολή στη χώρα του ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τα μέλη του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο της Ουκρανίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να τον καλωσορίζει, λέγοντας «Δόξα στην Ουκρανία» («Slava Ukraina»).

«Η Ουκρανία υπόκειται καθημερινά σε ρωσικές επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες, αλλά αυτά δεν μας κάμπτουν. Βρισκόμαστε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, που έχει ξεσηκωθεί, πατεράδες, μητέρες και κόρες κατά των εισβολέων», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ξεκινώντας την ομιλία του.

Ουκρανία: Η πρόταση της Μόσχας που μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο Περλ Χάρμπορ και κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμηθούν την 11η Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η χώρα του ζει κάτι παρόμοιο.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε μια πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πολύ αυτό που ζητάμε;» ρώτησε, ζητώντας για ακόμη μια φορά, την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ζελένσκι: «Συνειδητοποιούμε ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»

«I have a dream»: Η αναφορά σε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ χρησιμοποίησε και την ιστορική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I have a dream» («Έχω ένα όραμα»), λέγοντας ότι το δικό του όραμα είναι να προστατευθούν οι ουρανοί της της Ουκρανίας. 

«Σας είμαι ευγνώμων για το ψήφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθέντα εγκλήματα. Στην σκοτεινότερη στιγμή για την ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ουκρανία: Άλλαξε το σχέδιο για την επιστροφή του Έλληνα πρόξενου

«Ζητώ από τον Μπάιντεν να γίνει ηγέτης του κόσμου, να γίνει ηγέτης της ειρήνης», είπε, σημειώνοντας πως οι Ουκρανοί θέλουν την τιμωρία των Ρώσων εγκληματιών.

«Να φύγουν όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις από τη Ρωσία»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε να φύγουν από τη Ρωσία όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις: «Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ. Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά. Χρειαζόμαστε νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος».

Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών χωρών ώστε να σταματούν όλοι οι πόλεμοι σε 24 ώρες με κυρώσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Με την κινητοποίησή σας ήδη από σήμερα θα μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές, ανθρώπους που ζουν οδύνη από τις διαρκείς καταστροφές. Έχετε δει τις εικόνες της καταστροφής», είπε.

Μάλιστα, διέκοψε σε κάποιο σημείο την ομιλία του για να προβληθεί βίντεο με βομβαρδισμούς Ουκρανών από Ρώσους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top