Ουκρανία: Η πρόταση της Μόσχας που μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου

Μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας θέλει ο Πούτιν - Eγγυήσεις ζητά το Κίεβο

Όλες οι εξελίξεις από τις μάχες στο Κίεβο/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (15/3/22)

Την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άφησε ελπίδες για έναν συμβιβασμό, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει καταθέσει προτάσεις σχετικά με το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας. 

Το ζήτημα της ουδετερότητας της Ουκρανίας θεωρείται μείζον από τη Μόσχα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ως πιθανή λύση ένα ουδέτερο καθεστώς τύπου Σουηδίας ή Αυστρίας, που θα οδηγούσε ακόμα και στη λήξη του πολέμου. 

Πεσκοφ

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ

Ουκρανία: Ελπίδα συμβιβασμού βλέπει ο Λαβρόφ

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία μάλλον δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο θα ήταν ικανοποιημένο με αυτή την παραλλαγή της αποστρατικοποίησης, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «αυτή η επιλογή, η οποία πράγματι συζητείται τώρα, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ασφαλής συμβιβασμός».

Ουκρανία: «Χτύπησαν» ξανά πολυκατοικία στο Κίεβο – Συνεχείς εκρήξεις

«Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να βελτιωθεί με την επίτευξη συμφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα ο Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε επί του θέματος:

Ουκρανία διαπραγματεύσεις: Για πρώτη φορά «υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού»

«Συζητείται μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το μέγεθος του ουκρανικού στρατού.

Η Ουκρανία προσφέρει την αυστριακή και σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα να έχει τον δικό της στρατό και ναυτικό. Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο επίπεδο των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Μεντίνσκι

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει ταξίδι στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ουδέτερο καθεστώς: «Υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητας που η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και αυτή η ουδετερότητα είναι γραμμένη στη Διακήρυξη της Κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Τι καθεστώς έχει η Αυστρία

Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το Σύνταγμά της, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.

Αν υπάρξει μια παρόμοια ρύθμιση, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: «Συνειδητοποιούμε ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»

Η Ουκρανία είχε πάρει την υπόσχεση του ΝΑΤΟ ήδη από το 2008 ότι μια μέρα θα γινόταν μέλος της συμμαχίας. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και αυτή είναι μία από τις αιτίες για την εισβολή της.

Ουκρανία: Απορρίπτει το Σουηδικό μοντέλο το Κίεβο

Ανάρτηση για το ζήτημα της ουδετερότητας και τη θέση της Ουκρανίας έκανε και ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχάιλο Ποντόλιακ. Ο Ποντόλιακ απαίτησε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας και απέρριψε το μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας. 

 

 

Στο κανάλι του στο Telegram γράφει: «Φυσικά, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας να παραμείνουν συμβαλλόμενο μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και τα λόγια για τα σουηδικά ή αυστριακά μοντέλα ουδετερότητας.

Αντιστράτηγος Κρασσάς στους Leaders: Μάχη μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία

Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο για νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Και όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ποντόλιακ

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Μιχαΐλο Ποντόλιακ (δεξιά)

Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως σήμερα. Αλλά παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και μας παρέχουν επίσημα την άμεση προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας όπλων.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Η Ρωσία θα στραφεί και ενάντια της Ευρώπης»

Και, δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν να κλείσει ο ουρανός για τους ίδιους πυραύλους κρουζ.

Χρειαζόμαστε άμεσες και σταθερές εγγυήσεις ότι ο ουρανός θα κλείσει σίγουρα.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτέθηκε ή σχεδίαζε να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους ίδιους τους γείτονες. Γι’ αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή δεξαμενή συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στέλνει στη Χάγη τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Τη διαδικασία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας για «εγκλήματα πολέμου» ενεργοποιεί η Ουκρανία, σύμφωνα με το μήνυμα που ανέβασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook.

«Ενεργοποιούμε τις εργασίες για να θέσουμε τους κατακτητές προ των ευθυνών τους. Θα πρέπει να υπάρξει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας. Εναντίον του ίδιου μας του λαού. Για κάθε πράξη τρομοκρατίας των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας», ανέφερε

Τι θα πει ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται ότι στις 15:00 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται για μια ακόμα φορά να ζητήσει να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας, ώστε να μην μπορούν να πετάξουν τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη. 

Επίσης αναμένεται να ζητήσει αποκλεισμό της Ρωσίας από τα διεθνή χωρικά ύδατα

Ο Λευκός Οίκος κατά πάσα πιθανότητα θα απορρίψει και πάλι τα ουκρανικά αιτήματα, ενώ στις 18:00 ο Μπάιντεν αναμένεται να απαντήσει στον Ουκρανό ομόλογό του, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης. 

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top