Ουκρανία διαπραγματεύσεις: Για πρώτη φορά «υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού»

Ο Πούτιν δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς να έχουν ελπίδες

Όλες οι εξελίξεις από τις μάχες στο Κίεβο/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (15/3/22)

Για πρώτη φορά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ανοίγουν ένα «παράθυρο αισιοδοξίας» κατά την 20η μέρα του πολέμου. 

Πριν από λίγο, έληξε ο σημερινός γύρος των συνομιλιών με την ουκρανική κυβέρνηση να ανακοινώνει πως η στάση του Κρεμλίνου έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο σκληρή όσο στο ξεκίνημα του πολέμου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις τελευταίες συνομιλίες ως «εποικοδομητικές». 

Νεκρή μία 24χρονη Ουκρανή δημοσιογράφος στο Κίεβο - «Κόλαση» η πρωτεύουσα

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στους πρώτους γύρους συνομιλιών η Ρωσία δεν άκουγε καν τις θέσεις της Ουκρανίας. Αντί αυτού, έθετε μόνιμα τελεσίγραφα για παράδοση της χώρας και του στρατού».

Ωστόσο, σήμερα, «η Ρωσία έχει αλλάξει αυτούς τους τόνους. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία». Η ανακοίνωση καταλήγει σε αυτό που αποτελεί και αίτημα του Ουκρανού προέδρου:

Λουκασένκο: Αντιστέκεται στις προσπάθειες να παρασυρθεί στον πόλεμο

«Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Με ανάρτησή του στο twitter, o σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, σχολιάζοντας τη σημερινή διαδικασία ως ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. 

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες…», έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Πούτιν: «Το Κίεβο δε δείχνει σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης»

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς να έχουν πολλές ελπίδες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους όρους που θέτει η Μόσχα για μια συμφωνία και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δε δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top