Ψυχολόγοι από 20 χώρες έστειλαν επιστολή στον Πούτιν

«O πόλεμος οδηγεί σε απόρριψη, απομόνωση και φυσικές απειλές»

Με μία ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ψυχολόγοι από 20 χώρες του ζητούν να «το ξανασκεφτεί» και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σας γράφουμε για να μοιραστούμε τις επιστημονικές και εμπειρικές μας γνώσεις σχετικά με τις συνέπειες που έχουν όσοι ξεκινούν έναν πόλεμο, αλλά και για να σας προσφέρουμε μία διέξοδο από αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση», ξεκινά η επιστολή, που έγραψε ο κοινωνικός ψυχολόγος Rolf van. Dick από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και ο Ulrich Wagner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Marburg.

εικόνα καταστροφής από την Ουκρανία

Για 15η ημέρα μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία (φωτ. AP)

Σχεδόν 40 συνάδελφοί τους, από τις ΗΠΑ έως την Πολωνία, τη Νορβηγία έως τη Νότια Αφρική, την Ινδία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει την επιστολή, με την οποία επιθυμούν να ενημερώσουν τον Πούτιν για τις «αρνητικές επιπτώσεις» της πολιτικής του, όπως γράφουν.

Ουκρανία: «Κάθε πρωί μας στέλνουν ένα απλό μήνυμα: Ζωντανός»

Οι ίδιοι επικαλούνται την επιστημονική εξειδικευμένη βιβλιογραφία και εξηγούν ποιες διαδικασίες θέτει σε κίνηση ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας. 

«Τελικά, όλα αυτά οδηγούν σε απόρριψη, απομόνωση και φυσικές απειλές, σε όσους πολιτικούς ηγέτες θεωρούνται υπεύθυνοι. Οι πολίτες και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ενός πολέμου βιώνουν εθνική απομόνωση», αναφέρουν στην επιστολή. 

βομβαρδισμένο σπίτι Ουκρανία

Εικόνα καταστροφής στην Ουκρανία (φωτ. AP)

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια ορμή για αλλαγή. 

«Οι οικονομικές κρίσεις δημιουργούν το αίσθημα της μειονεξίας και αυτό το αίσθημα είναι συχνά το έναυσμα για αντίσταση, διαμαρτυρία και επαναστάσεις κατά των κρατικών θεσμών», σημειώνουν.

Όπως προσθέτουν, αυτό οδηγεί τελικά σε μια αντίληψη της κατάστασης όπως είναι στην πραγματικότητα και τότε οι άνθρωποι θα αντιληφθούν ποιος είναι υπεύθυνος για το ξέσπασμα του πολέμου και όλα τα δεινά, τους τραυματισμούς και τον θάνατο.

Ουκρανία: 10 φωτογραφίες για τη ζωή εν καιρώ πολέμου

Η σύσταση για άρση των πολεμικών επιχειρήσεων

«Από την ψυχολογική μας σκοπιά, η πιο σημαντική σύσταση είναι να σταματήσουμε αμέσως τις πολεμικές πράξεις», συμβουλεύουν οι επιστήμονες τον Πούτιν.

«Σκεφτείτε ξανά ποιους στόχους θέλατε να πετύχετε με τον πόλεμο και τι θα επιτύχετε πραγματικά με τη βία, για τον ρωσικό λαό και για εσάς προσωπικά!», αναφέρουν και κλείνουν την επιστολή με την έκκληση να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος των διαπραγματεύσεων.

Τραυματίες άμαχοι στην Ουκρανία (φωτ. AP)

Ο ίδιος μάλιστα ο καθηγητής βαν Ντικ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, εκτίμησε ότι δεν είναι απίθανο η επιστολή να καταφέρει να φτάσει τελικά στον Πούτιν, δεδομένου ότι αναρτήθηκε και on line στο portal όπου οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να γράψουν τα μηνύματά τους στον Ρώσο Πρόεδρο. 

Εκτός από τον Πούτιν πάντως, οι επιστήμονες στοχεύουν επίσης την αντιπολίτευση στη Ρωσία, ενώ παράλληλα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top