Ουκρανία: «Κάθε πρωί μας στέλνουν ένα απλό μήνυμα: Ζωντανός»

Ζευγάρι γλίτωσε από το Τσερνόμπιλ και ζει «παγιδευμένο» στο σπίτι του

Ρεπορτάζ του Star για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία 

Η Αλίνα και ο Βαλέρι, ένα ζευγάρι Ουκρανών, ηλικίας λίγο πιο πάνω από τα 60. To 1986, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου εργάζονταν και οι δύο ως μηχανικοί, όταν εξερράγη ένας αντιδραστήρας, στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο. Σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους...

Καθώς οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις και γέφυρες γύρω από το σπίτι τους, κοντά στο Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας, οι δύο τους είναι παγιδευμένοι.

εικόνες καταστροφής από τη βομβαρδισμένη Ουκρανία

Εικόνες καταστροφής από τη βομβαρδισμένη Ουκρανία (φωτ. AP)

Έχοντας αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται και οι ανησυχίες της Δύσης για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. 

«Θεός φυλάξει, αν χρειαστεί να φύγουμε πάλι… Δεν ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν (ανθρωπιστικοί) διάδρομοι. Δεν έχουμε δρόμο να πάμε πουθενά. Από τη μια πλευρά είναι η Λευκορωσία και ο μόνος δρόμος για το Κίεβο είναι μέσω του Τσερνίχιφ που βομβαρδίζεται συνεχώς», είπε η Αλίνα, μιλώντας μέσω του Zoom στο πρακτορείο Reuters.

Ουκρανία: 10 φωτογραφίες για τη ζωή εν καιρώ πολέμου

Ένα απλό μήνυμα κάθε πρωί στο κινητό: «Ζωντανός»

Η Αλίνα και ο Βαλέρι κρύβονται στο υπόγειο του σπιτιού τους, κάθε φορά που ακούγονται οι σειρήνες, οι οποίες προειδοποιούν ότι επίκειται αεροπορικός βομβαρδισμός - και αυτό συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα.

Τα παράθυρα της κουζίνας είναι καλυμμένα με κουβέρτες, ώστε το φως να μην «προσκαλεί» τις βόμβες. Στο υπόγειο έχουν βάλει δυο στρώματα στο πάτωμα για να κοιμούνται, ένα γκάζι για μαγείρεμα, ενώ ένα δωμάτιο είναι γεμάτο με τρόφιμα που μπορούν να κρατήσουν για πολύ καιρό. 

«Είναι κυρίως μανιτάρια, σπιτική μαρμελάδα, τουρσιά», είπε ο Βαλέρι, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στο αυτοσχέδιο καταφύγιο, με ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό του.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το Ντνίπρο – Εικόνες καταστροφής

Η σύνδεση με τις γύρω πόλεις έχει διακοπεί, το ίδιο και οι παραδόσεις στα καταστήματα και τα φαρμακεία. Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, ενώ οι ντόπιοι προσπαθούν να επιβιώσουν με όσα έχουν.

Καθώς οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις ουκρανικές πόλεις, οι κάτοικοι καταφεύγουν σε καταφύγια και υπόγεια για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς (φωτ. AP)

Η Αλίνα ψήνει καθημερινά 8- 10 φρατζόλες ψωμί και ο Βαλέρι τις μοιράζει σε όσους έχουν ανάγκη. Φροντίζει μάλιστα να χαράζει σε κάθε φρατζόλα το εθνόσημο- την ουκρανική τρίαινα - προτού να τις βάλει στον φούρνο.

Το ζευγάρι έχει ζητήσει από τους φίλους του στο Χαρκίβ, τη Χερσών και το Σούμι να στέλνουν με τα κινητά τους ένα απλό μήνυμα κάθε πρωί: «Ζωντανός»…«Έτσι ζούμε», σχολίασε η Αλίνα.

μαχητής στην Ουκρανία

Η σύνδεση με τις γύρω πόλεις έχει διακοπεί και το ζευγάρι είναι αποκλεισμένο στο σπίτι του (φωτ. AP)

«Η ραδιενέργεια θα διαχυθεί σε όλη την Ευρώπη, αν χτυπήσουν τους πυρηνικούς σταθμούς οι Ρώσοι»

Σύμφωνα με τον Βαλέρι, οι εγκαταστάσεις στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του Τσερνόμπιλ, που δεν λειτουργεί πια, ήταν καλά προφυλαγμένες, ωστόσο θα προκαλείτο «τεράστια καταστροφή» αν τις χτυπούσαν οι Ρώσοι. 

«Η ραδιενέργεια θα διαχυθεί σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Ο ίδιος βρίσκει παρηγοριά στην πεποίθησή του ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τον πόλεμο και η ζωή τους θα ξαναγίνει φυσιολογική. 

«Θα πάμε επίσκεψη στους φίλους μας στο Τσερνίχιφ, θα πάμε στο Κίεβο, θα ξαναρχίσουν οι παραδόσεις προϊόντων και όλα θα είναι καλά», πιστεύει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top