Γιατί γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία

Αθ. Δρούγος στο star.gr: «Ο Πούτιν δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει»

Για 9η ημέρα συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη σε κλίμακα σύρραξη δυνάμεων των τελευταίων δεκαετιών. Φως στα βαθύτερα αίτια πίσω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έριξε μιλώντας στο star.gr o Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής.

Όπως ξεκαθάρισε, σε καμία περίπτωση το θέμα δεν είναι απλό, καθώς πρόκειται για μία τεράστια χώρα με πλήθος φυσικών πόρων και άλλων παραγωγικών πηγών, η οποία συνορεύει άμεσα με τη Ρωσία.

o Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής

«Ο Πούτιν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή απειλείται και ως εκ τούτου, ακρωτηριάζει το έδαφος της Ουκρανίας. Το σχέδιο του “αναθεωρητή Πούτιν” είναι στην προκειμένη περίπτωση διττό», είπε. 

Ουκρανία: Πατέρας θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του 16χρονου γιου του

Όπως εξήγησε ο κ. Δρούγος, ο Ρώσος Πρόεδρος αφενός δε θέλει με τίποτα η Ουκρανία να ενταχθεί σε Δυτικούς και Ατλαντικούς χώρους και συνασπισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα έχει ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο πέραν της Ουκρανίας, το οποίο μπορεί να μην εφαρμόσει αύριο, αλλά οπωσδήποτε στο μέλλον...

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί, στρατιώτες και άμαχοι, ενώ ξεπερνά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν. ( φωτ. AP)

«Ο Πούτιν δε θέλει στην Ουκρανία, μία πολύ μεγάλη χώρα, να εγκατασταθούν νατοϊκές ή δυτικές δυνάμεις. Θέλει να αποκόψει τις οποιεσδήποτε επαφές της Ουκρανίας με τις Βρυξέλλες και κυρίως με το ΝΑΤΟ. Στο βάθος του μυαλού του (στην τρέχουσα φάση δεν το έχουμε δει ακόμα), είναι να έρθει σε προστριβή με κομμάτια της πρώην σοβιετικής Ένωσης και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για εμένα αυτά τα κομμάτια είναι κυρίως οι βαλτικές δημοκρατίες, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, καθώς επίσης και όλη η γραμμή από τη Βαλτική θάλασσα, μέχρι τη Μαύρη θάλασσα. Είναι αναθεωρητής στις διεθνείς σχέσεις, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχει και ευρύτερα συμφέροντα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία κατάσταση αρκετά περίπλοκη για τη Δύση, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σημείωσε.

πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ουκρανοί πρόσφυγες με λιγοστά υπάρχοντα κατευθύνονται στα σύνορα με την Πολωνία, μακριά από τη φρίκη του πολέμου (φωτ.AP)

«Αμφισβητεί την ύπαρξη της Ουκρανίας»

Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τις αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές «Λαϊκές Δημοκρατίες», Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Μόλις τρεις ημέρες πριν, είχε ανακοινώσει σε διάγγελμά του ότι αναγνωρίζει ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, μίλησε τότε για «αρχαία ρωσικά εδάφη», τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ουκρανία σημείωσε ότι αποτελεί δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας, πως «ο Λένιν αδίκησε τη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας» και ότι παρέδωσε το Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας. 

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά του πολέμου: Η ζωή δε σταματά κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο, Ρώσος Πρόεδρος αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας. 

«Έχει την περίεργη και προβληματική κοσμοθεωρία ότι η Ουκρανία δεν είναι κράτος, δεν έχει γλώσσα, δεν έχει ταυτότητα και ότι στην προκειμένη περίπτωση η Ουκρανία είναι προβληματική, για την όποια κατάσταση επικρατεί στη Ρωσία», σημείωσε.

Στρατιώτες στην Ουκρανία

Για 9η ημέρα συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία

Σε αυτό το κλίμα, όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούγος, στις 12 Ιουλίου του 2021 ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει: "Εμείς, Ρωσία και Ουκρανία, είμαστε ένα", (που δεν είναι ένα...στην πραγματικότητα) και πως "Δεν υπάρχει Ουκρανία στο μυαλό μου ποτέ"...

«Αυτά που λέει ο Πούτιν, τα περί απόκομμουνιστικοποίησης και αποναζιστικοποίησης δεν ισχύουν... Τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να εξυπηρετήσει τους βαθύτερους σκοπούς του», ανέφερε.

Ζελένσκι: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με έξι Τσερνόμπιλ

«Ο Πούτιν δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει...»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ουκρανία, είναι πάρα πολύ δύσκολη, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμένεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

«Υπάρχουν σημεία τα οποία θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, όπως είναι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η ασφάλεια των δομών ενέργειας κτλ. Η εκτίμησή μου είναι ότι παρά τις όποιες συζητήσεις γίνονται για ανακωχή ή για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα πράγματα τελικά είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Πρότασή μου είναι πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο, με ό,τι εννοώ ή υπονοώ και βεβαίως τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν να σκέφτονται πώς εξελίσσεται η κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο και ιδιαίτερα να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Κιέβου, καθώς εκτιμώ ότι ο Πούτιν δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει» είπε, μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top