Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας: Όλα όσα ξέρουμε

Δε θα παραστούν αυτοπροσώπως ο Πούτιν και ο Ζελένσκι

Στο «και πέντε» της πολεμικής ανάφλεξης, Ουκρανία και Ρωσία δίνουν για πρώτη φορά ραντεβού για απευθείας διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις», στην περιοχή του ποταμού Πρίπιαρ, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. 

Όλα αυτά, βεβαίως, μετά την δεύτερη σερί νύχτας πολιορκίας του Κιέβου από ρωσικές δυνάμεις, αλλά και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή και τα πυρηνικά της χώρας. 

Κλείνει ο εναέριος χώρος των 27 χωρών της ΕΕ για τα ρωσικά αεροσκάφη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η συνάντηση θα γίνει αύριο, Δευτέρα, δίπλα στα σύνορα Ουκρανίας με Λευκορωσία. Δεν πρόκειται για το σημείο που είχαν προτείνει αρχικά οι Ρώσοι και είχε απορρίψει ο Ζελένσκι. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση δε θα παραστούν αυτοπροσώπως οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά μόνο οι αντιπροσωπείες τους. 

Τα αιτήματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις διαπραγματεύσεις 

Προς το παρόν δε είναι γνωστή η σύνθεση αυτών των αντιπροσωπειών αλλά ούτε και το ακριβές σημείο συνάντησης. Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι, όμως, έχουν πλέον  «ανοίξει» τα χαρτιά τους. 

Ο Ζελένσκι δέχθηκε να συνομιλήσει με τη Ρωσία κοντά στο Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία ζητά την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, τον αφοπλισμό της Ουκρανίας αλλά και των «νεοναζιστικών ταγμάτων» της. Φυσικά, η Ρωσία απαιτεί η Ουκρανία να μην μπει στο ΝΑΤΟ. 

Αντίθετα, η Ουκρανία μεταβαίνει στις διαπραγαματεύσεις για να «ακούσει και όχι να παρδοθεί». Εξακολουθεί να θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, ενώ δηλώνει μέσω του ΥΠΕΞ της πως «δεν δίνει ούτε σπιθαμή από τη γη της». 

Ουκρανία: «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους μας»

Αν αύριο δεν πάνε καλά οι συνομιλίες, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, με τη Ρωσία να χτυπά ακόμα πιο αλύπητα την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώνει πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top