Άλμα 10% στις ευρωπαϊκές τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Λόγω της ρωσο - ουκρανικής κρίσης

ενέργεια

Η Ρωσία δε δείχνει σημάδια αύξησης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς οι εντάσεις με τη Δύση για την Ουκρανία εισέρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ουκρανία: Τα σχέδια του Μαξίμου για αποφυγή black out στο φυσικό αέριο 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο προμηθευτής Gazprom επέλεξε και πάλι να μην κλείσει κανένα χώρο στον αγωγό για τον Μάρτιο για να στείλει αέριο στη Γερμανία μέσω της βασικής σύνδεσης Yamal-Europe, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. 

Παρόλο που η εταιρεία μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει ημερήσιες κρατήσεις, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν άλμα άνω του 10%.  

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στον γείτονά της ήδη από αυτή την εβδομάδα, παρόλο που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Μια κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, αυξάνοντας το φάσμα των μπλακ άουτ.  

Η Ρωσία είναι η κύρια πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να περνάει από ουκρανικούς αγωγούς. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης έχουν ήδη εξαντληθεί, με τις τιμές να είναι πέντε φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτή την εποχή του έτους.  

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top