Ουκρανία: Τα σχέδια του Μαξίμου για αποφυγή black out στο φυσικό αέριο 

Τα εναλλακτικά σενάρια προμήθειας ενέργειας από άλλες πηγές 

Τα τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν και ασκήσεις ετοιμότητας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Ευγενίδης, με δεδομένο ότι το ρωσικό αέριο είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργούς και επικεφαλής οργανισμών ενέργειας για να αξιολογήσουν όλες τις πιθανότητες. 

Συναγερμός για την Ουκρανία: Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο 

Στο τραπέζι έπεσαν τρία σενάρια: το καλό, δηλαδή, να μην γίνει τίποτα, το μέσο, δηλαδή να σταματήσει η τροφοδοσία της Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας, αλλά να διατηρηθεί μέσω Τουρκίας και το τρίτο, το κακό δηλαδή, να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο που θα σημαίνει πλήγμα έως και 20% στις ετήσιες ανάγκες της χώρας μας, αν και η  Ελλάδα δεν  προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο ξεκινά από τη Νότια Ρωσία, περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα, διέρχεται της Τουρκίας και μέσω Βουλγαρίας φτάνει στο Σιδηρόκαστρο. Η Ελλάδα πρέπει όμως να παράσχει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, στην περίπτωση αυτή, με τη γειτονική χώρα να εξαρτάται 100% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. 

Oυκρανία: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους ηγέτες της ΕΕ

Το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, υπάρχουν εναλλακτικές. «Κλειδί» θα είναι τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ μπορεί να γίνει και αλλαγή στη χρήση εργοστασίων φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας με πετρέλαιο, κάτι που θα καλύψει τουλάχιστον 1.500 MW. Τέλος, ο συνδυασμός των υδροηλεκτρικών με τα λιγνιτικά εργοστάσια δίνουν απαντήσεις,  ενώ υπάρχουν επαφές και με την Αίγυπτο.

Παναγιωτόπουλος για Ουκρανία: Υπαρκτό σενάριο ο πόλεμος στην Ευρώπη

Αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή για την προμήθεια των Ραφάλ και των Μπελαρά και πιθανότατα θα έχει αναφορές και στο Ουκρανικό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top