Φον ντερ Λάιεν: «Σε συζητήσεις η ΕΕ με ΗΠΑ για την ενεργειακή κρίση»

Προσπάθεια για αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους παροχείς φυσικού αερίου στην προσπάθεια για αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη λόγω των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Europe 2022 το οποίο διοργανώνουν οι Γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt και WirtschaftsWoche στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση»

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom δεν δείχνει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, κάτι που αποτελεί ένδειξη του ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο.
 
Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης εν μέρει λόγω του ψηλού κόστους της ενέργειας, ωστόσο η Gazprom «δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να αυξήσει την παροχή προς εμάς, παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση».

Φον Ντερ Λάιεν: «Πρωτόγνωρα μέτρα με σοβαρές επιπτώσεις για τη Ρωσία»

«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα εφόδια φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή «η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού αερίου της, και πέραν του 40% από αυτό έρχεται από τη Ρωσία».
 
Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκ νέου στην «οικοδόμηση συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια με τις ΗΠΑ, κυρίως για αύξηση παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου».
 
Η Πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε πως η ΕΕ συζητά και με άλλους παροχείς, όπως τη Νορβηγία.

Της Μαρίας Ψαρρά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top