Κορωνοϊός: Η χώρα της Ευρώπης που καταργεί όλα τα μέτρα - Τέλος οι μάσκες

Παρελθόν και τα πιστοποιητικά

Στιγμιότυπα από την πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο - Βίντεο αρχείου

Τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον, η Δανία γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα μέλος της Ε.Ε. που αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Μετά από μια πρώτη απόπειρα δύο μηνών μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων θα γίνουν πλέον παρελθόν στη χώρα αυτή.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανανοίγουν σήμερα, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών.

Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία, από χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική αυτή χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας γίνεται την ώρα που τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη Δανία πλησιάζουν καθημερινά τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.

Δανία: Πάνω από 60% το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι λίγο λιγότερου από 45% στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιλαμβάνοντας τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

Η κυκλοφορία της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ανοσία, επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτιμά η πανεπιστημιακός.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

Υπευθυνότητα από τους πολίτες

«Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα self test, την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επεσήμανε η επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν.

Ακόμη, εξακολουθεί να συνιστάται η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Οι αρχές είναι αισιόδοξες και δεν εξετάζουν νέα κλεισίματα, αλλά συνιστούν προσοχή

«Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι πληθυσμοί στις περισσότερες χώρες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε με φυσικό τρόπο. Έτσι τελειώνει, αν κρίνουμε από αυτά που έχουμε δει σε πανδημίες στο παρελθόν», κατέληξε η Σίμονσεν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top