2022: Το νέο έτος ήρθε «αθόρυβα» στον κόσμο αλλά με ελπίδα και αισιοδοξία

Πώς γιορτάστηκε στις χώρες που το υποδέχτηκαν πρώτες

Ο ερχομός του 2022 με πυροτεχνήματα στην παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο - βίντεο ΑΡ

Εορταστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, η μουσική απαγορεύτηκε, το ρεβεγιόν περιορίστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο... κάπως έτσι γιορτάστηκε ο ερχομός του 2022 -η τρίτη χρονιά της πανδημίας- σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η Όμικρον να επελαύνει και τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί, αλλά κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται.

O ερχομός του 2022 στη Γερμανία - φωτογραφία ΑΡ

O ερχομός του 2022 στη Γερμανία - φωτογραφία ΑΡ

Τα νησιά Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι (31/12), ώρα Ελλάδας.

O ερχομός του 2022 στη Ρουμανία - φωτογραφία ΑΡ

O ερχομός του 2022 στη Ρουμανία - φωτογραφία ΑΡ

Στο Σίδνεϊ, την πόλη που αυτοχαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα της Πρωτοχρονιάς», ένα μικρό πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, ρίψη πυροτεχνημάτων. Μερικές χιλιάδες ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να παραβρεθούν φέτος, μολονότι συνήθως το πλήθος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. «Προσπαθώ να επικεντρωθώ στα θετικά πράγματα που συνέβησαν, αντί για τα αρνητικά», σχολίασε η Μελίντα Χόυαρντ, μια 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, που παρακολουθούσε το θέαμα έξω από την Όπερα.

O ερχομός του 2022 στη Μεγάλη Βρετανία - φωτογραφία ΑΡ

O ερχομός του 2022 στη Μεγάλη Βρετανία - φωτογραφία ΑΡ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι σχεδιάζει επίσης ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Μπουρζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το Εμιράτο θα προσπαθήσει και πάλι φέτος να καταρρίψει το ρεκόρ του μεγαλύτερου θεάματος πυροτεχνημάτων όλων των εποχών.

O ερχομός του 2022 στην Πολωνία - φωτογραφία ΑΡ

O ερχομός του 2022 στην Πολωνία - φωτογραφία ΑΡ

Όμως από τη Σεούλ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένοι ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έγιναν καθόλου. Λόγω της παραλλαγής Όμικρον, το νέος έτος μπήκε αθόρυβα, χωρίς πυροτεχνήματα, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Στη Νότια Κορέα, η παραδοσιακή καμπανοκρουσία τα μεσάνυχτα ματαιώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Τόκιο, στη συνοικία Σιμπούγια, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκες και να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.

Η Βόρεια Κορέα σχεδίασε ένα σόου πυροτεχνημάτων στην Πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ.

O ερχομός του 2022 στη Βόρεια Κορέα - φωτογραφία ΑΡ

O ερχομός του 2022 στη Βόρεια Κορέα - φωτογραφία ΑΡ

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα του νέου κορονοϊού, στα τέλη του 2019, παραμένει σε ύψιστο συναγερμό. Η πόλη Σιάν έχει τεθεί σε λοκντάουν και οι εορτασμοί σε άλλες πόλεις ματαιώθηκαν.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας η αστυνομία απέκλεισε 11 δρόμους όπου συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος για την Πρωτοχρονιά. Η Μαλαισία απαγόρευσε τις συναθροίσεις και ματαίωσε το σόου πυροτεχνημάτων στους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας.

Η νέα χρονιά στη Ρωσία ξεκίνησε από το Βλαδιβοστόκ

Οι κάτοικοι των περιοχών της ρωσικής Άπω Ανατολής ήταν οι πρώτοι στη Ρωσία που αποχαιρέτησαν το 2021 και καλωσόρισαν το 2022. Στις ανατολικότερες περιοχές της Ρωσίας, την Καμτσάτκα και την Τσουκότκα, υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά όταν στη Μόσχα ήταν 15:00 (ώρας Ελλάδος 14:00), ενώ στην πιο δυτική περιοχή της Άπω Ανατολικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, τη Μπουριάτια, υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά στις 19:00 ώρα Μόσχας (ώρα Ελλάδος 18.00).

Φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού επέφεραν αλλαγές και στο εορταστικό πρόγραμμα. Έτσι ορισμένες πόλεις αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως η πόλη Ουλάν-Ούντε που αποφάσισε να γιορτάζει στις 30 Δεκεμβρίου και το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι την 1η Ιανουαρίου.

Φέτος στην πλατεία των Σοβιέτ στην Ουλάν-Ουντέ, δημιουργήθηκε ένα γλυπτό από πάγο ύψους 27 μέτρων με διαφάνειες και 40 φωτιζόμενα γλυπτά από πάγο, μεταξύ των οποίων και 12 γλυπτά ζώων από το ημερολόγιο της άπω ανατολής, ανάμεσά τους και το σύμβολο του επόμενου έτους, που είναι η τίγρη.

Η νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο Βλαδιβοστόκ ήταν πολύ κρύα, παγωμένη, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους εορτασμούς καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Πριμόριε έκαναν πατινάζ στο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, διασκεδάζοντας το βράδυ με παραστάσεις μαριονετών, με σώου φωτός, παρουσία DJ και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον παγωμένο ουρανό. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, η πλατεία έγινε μέρος ολόκληρου αυτού του σκηνικού, που το εμπλούτισε μια παραμυθένια παράσταση που δόθηκε για τον θρίαμβο του πνεύματος των διακοπών, με τίτλο «Όνειρο χειμερινής νυκτός».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του 2022 στη Μόσχα - βίντεο ΑΡ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του 2022 στη Μόσχα - βίντεο ΑΡ

Στην περιοχή της Νότιας Σαχαλίνης, η πανδημία προκάλεσε την πρώτη ακύρωση του πρωτοχρονιάτικου εορτασμού γύρω από το κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιωτικού κέντρου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα από διάφορα σημεία της πόλης. Πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν να μην μείνουν στα σπίτια τους αλλά να βγουν έξω και να κάνουν την βόλτα τους. Το ίδιο έκαναν και η κάτοικοι του Μαγκαντάν. Ωστόσο ούτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης καθώς η θερμοκρασία στο Μαγκαντάν την νύχτα έφθανε τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Στην πρωτεύουσα της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ρωσίας, στο Γιακούτσκ, γιόρτασαν το Νέο Έτος παραδοσιακά με πυροτεχνήματα στην πλατεία Λένιν. Όπως ανακοίνωσε ωστόσο η τοπική κυβέρνηση δεν υπήρξαν μαζικοί εορτασμοί και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων καθώς την 1η Ιανουαρίου η θερμοκρασία στο Γιακούτσκ έφθασε τους -50 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top