Όμικρον: Η Ευρώπη θωρακίζεται με νέα μέτρα έναντι της μετάλλαξης

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού

Ανησυχία και στην Ελλάδα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον
 

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού και η μία ευρωπαϊκη χώρα μετά την άλλη, λαμβάνει νέα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της Covid-19.

Χριστούγεννα στο Σύνταγμα

Χριστούγεννα στο Σύνταγμα/EUROKINISSI

Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μεταδίδεται και σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα πρέπει να κάνουν όλοι δύο self test πριν υποδεχθούν τον νέο χρόνο σε κλειστούς χώρους, σε αντίθεση με τις διαρροές που ανέφεραν ότι θα έπρεπε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να κάνουν υποχρεωτικό rapid test με δικά τους έξοδα. Επίσης, η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει νέα μέτρα μετά τις γιορτές.

Σαρηγιάννης: «Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, ας μη γελιόμαστε»

Γερμανία: Περιορισμοί επαφών και για εμβολιασμένους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει του «κύματος Όμικρον» που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα.

Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι από «το αργότερο» τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων - ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες - , ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Ο Καγκελάριος δικαιολόγησε την έναρξη ισχύος των μέτρων μετά τα Χριστούγεννα παραπέμποντας στην προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν αποτέλεσαν αφορμή έκρηξης των κρουσμάτων.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ακόμη την έκκληση για εμβολιασμό. Νωρίτερα, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε δώσει στη δημοσιότητα σύσταση για «τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό επαφών», με έναρξη «άμεσα» και έως τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου. 

Χριστούγεννα στην Ισπανία/ap

Χριστούγεννα στην Ισπανία/AP

Ιταλία: Επιστήμονες προτείνουν να αυξηθεί η διάρκεια των σχολικών διακοπών

Όλο και περισσότεροι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρονται στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι -επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο -προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται σε 3 μέρες - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Βέλγιο: Εξετάζει επιπλέον περιορισμούς για να ανακόψει την εξάπλωση της Όμικρον

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  •  Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00
  • Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
  • 100% τηλεργασία
  • Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
  •  Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»
  •  Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
  • Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα που καταγράφονται στο Βέλγιο παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο ημερήσιος μέσος αριθμός κρουσμάτων φτάνει τα 8.365, μεταξύ 11ης και 17ης Δεκεμβρίου, μειωμένος κατά 35%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 190 την ημέρα κατά μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση 30% την περίοδο 14-20 Δεκεμβρίου.

Κόσμος με μάσκες στην Πορτογαλία/AP

Κόσμος με μάσκες στην Πορτογαλία/AP

Πορτογαλία: Μέτρα μετά τα Χριστούγεννα, καθώς η Όμικρον καλπάζει

Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Βρετανία: Δεν αποκλείoνται νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν χθες 90.629 νέα κρούσματα της Covid-19 και 172 θανάτους. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 63%.

Η Σκωτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Ουαλία: Πρόστιμο σε όσους δεν εφαρμόζουν τηλεργασία

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top