Έρευνα: Βρέφη και έφηβοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας

Ένα στα 100 παιδιά που θα νοσήσει από covid -19 θα καταλήξει στο νοσοκομείο

Πλάνα από τον εμβολιασμό παιδιών που έχει ξεκινήσει/ AP

Νέα έρευνα του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) δείχνει ότι τα βρέφη μέχρι δύο μηνών και οι έφηβοι 12 έως 17 ετών αποτελούν τις ηλικιακές κατηγορίες παιδιών με τις περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας αν νοσήσουν από COVID-19. 

Κορωνοϊός: Πάνω από το 1/4 των κρουσμάτων είναι παιδιά

Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ότι για τις ηλικίες 0 έως 17 ετών, κατά μέσο όρο, ένα στα 100 παιδιά που θα νοσήσει θα καταλήξει στο νοσοκομείο.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό επιδημιολογίας Eurosurveillance και περιέχει δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες για το διάστημα στοιχεία από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος, αλλά όχι η Ελλάδα) για την περίοδο Αυγούστου 2020-Οκτωβρίου 2021, πριν δηλαδή την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον που έχει δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή. 

Από τα περίπου 820.000 συνολικά επιβεβαιωμένα συμπωματικά κρούσματα Covid-19 σε παιδιά έως 17 ετών, τα 9.611 (ποσοστό 1,2% ή περίπου ένα στα 100) χρειάστηκαν νοσηλεία, τα 640 (το 0,08% των κρουσμάτων και σχεδόν το 7% των νοσηλευθέντων παιδιών) χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 84 (0,01%) τελικά πέθαναν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης «τα περισσότερα παιδιά με συμπτωματική νόσο Covid-19 έχουν πολύ μικρό κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας». 

Για κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19, εκτιμάται ότι περίπου 117 χρειάζονται νοσηλεία, οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ και ένα πεθαίνει (με βάση τουλάχιστον όσα ίσχυαν πριν την εμφάνιση της Όμικρον).

Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι χαμηλότερος έως την ηλικία των εννέα ετών και αυξάνεται ξανά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, όπως δείχνει η έρευνα.
Βέβαια, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από covid είναι μεγαλύτερος για όσα παιδιά έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως καρκίνο και διαβήτη. 

Η πιθανότητα νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θάνατο είναι αντίστοιχα αυξημένη κατά επτά, εννέα και 27 φορές για τα παιδιά με τουλάχιστον μια συν νοσηρότητα. 

Όμως η μεγάλη πλειονότητα (σχεδόν το 84%) των νοσηλευόμενων παιδιών με Covid-19 δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι και υγιή παιδιά μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο αν νοσήσουν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μετά τον περασμένο Ιούλιο τα κρούσματα σε παιδιά σημειώνουν μεγάλη αύξηση, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα. Παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης σε περίπτωση που επικρατήσει η πολύ πιο μεταδοτική Όμικρον. 

Γαλλία: Σχεδόν 80% των παιδιών άνω των 12 έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό

Καθώς μόνο το 15,2% των παιδιών έως 18 ετών είχαν έως το τέλος Νοεμβρίου εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη (με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανά χώρα από μόνο 1% έως 29%), οι επιστήμονες του ECDC επισημαίνουν ότι αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί ανεμβολίαστων παιδιών που πιθανώς θα εκτεθούν πλέον στον κορονοϊό, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του απόλυτου αριθμού μολυσμένων από COVID-19 παιδιών, τόσο με υποκείμενα νοσήματα όσο και χωρίς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top