Έρευνα: Απροετοίμαστος ο κόσμος για την επόμενη πανδημία

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

κόσμος με μάσκα/ eurokinissi

Έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας (2021 Global Health Security Index) αναφέρεται στο κατά πόσο η ανθρωπότητα, μετά τον κορωνοϊό και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία. 

Από 195 χώρες, όπως αναφέρεται στο Global Health Security Index, καμία δεν βρίσκεται σήμερα στο επιθυμητό στάδιο, όσον αφορά την προετοιμασία της για να αντιμετωπίσει σοβαρές υγειονομικές κρίσεις.

«Η επόμενη πανδημία θα είναι πιο φονική», λέει η δημιουργός του AstraZeneca

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η. 

Ο Δείκτης βαθμολογεί κάθε χώρα σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100 με βάση διάφορα κριτήρια (σύστημα υγείας, εργαζόμενοι στην υγεία, επιστημονικά εργαστήρια, αλυσίδες τροφοδοσίας, υποδομές υγείας, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση κ.ά.). Η μέση βαθμολογία όλων των χωρών είναι 38,9 (έναντι 40,2 το 2019, όταν είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά ο Δείκτης) και καμία χώρα δεν ξεπερνά το όριο επαρκούς προετοιμασίας που είναι πάνω από 80, καθώς και οι πρώτες ΗΠΑ βαθμολογούνται με 75,9. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά Αυστραλία, Φινλανδία, Καναδάς και Ταϊλάνδη.

Η Ελλάδα, με βαθμολογία 51,5, βρίσκεται στην 42η θέση, ακριβώς κάτω από την Ιταλία (51,9) και πάνω από χώρες όπως η 46η Τουρκία (50), η 47η Ρωσία (49,1), η 52η Κίνα (47,5) και το 53ο Ισραήλ (47,2).

Ρεπορτάζ: Μαρία Τσιλινίκου 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top