Μ. Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από αλκοολισμό λόγω πανδημίας

Σχέδον 9.000 άνθρωποι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από το αλκοόλ

αλκοόλ/ AP

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πέρυσι αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την κατάχρηση αλκοόλ, το οποίο σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους συνδέεται με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Πέρυσι 8.974 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που συνδέονται με το αλκοόλ, κατά 18,6% περισσότεροι σε σχέση με το 2019, με το ποσοστό αυτό να αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία το 2001, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS). 

Έρευνα: Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ

Τα προηγούμενα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές στην Αγγλία είχαν δείξει αύξηση κατά 21% στους θανάτους από αλκοολική ηπατική νόσο πέρυσι, όταν τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού έκλεισαν τις παμπ αλλά οδήγησαν πολλούς πότες να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ στο σπίτι. 

Μεταξύ του 2012 και του 2019, τα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σταθερά, σύμφωνα με την ONS.

«Το γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από βασικές αιτίες θανάτου που συνδέονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν το 2020 υποδηλώνει ότι η αύξηση της βλάβης από το αλκοόλ ήταν ευρύτερη συνέπεια της πανδημίας», ανέφερε η υπηρεσία για τη Βελτίωση και τις Διαφορές στην Υγεία. 

Κορωνοϊός: Η χώρα που επιτρέπει την πώληση αλκοόλ μέχρι τις 17:00

Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων παραγόντων που οδήγησαν στην αύξηση των θανάτων θα χρειαστεί χρόνο, σύμφωνα με την ONS.

Ο συνολικός όγκος αλκοόλ που πουλήθηκε στη Βρετανία το 2020 μειώθηκε οριακά. Ωστόσο έρευνα τον Μάρτιο του 2021 έδειξε αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που παραδέχονται ότι καταναλώνουν αυτό που υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν επικίνδυνη ποσότητα --αντίστοιχης με πέντε φιάλες κρασιού την εβδομάδα για τους άνδρες, ή τρεισήμισι φιάλες για τις γυναίκες. 

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία γέμισε με απόβλητα τη θάλασσα

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι άνδρες ήταν δύο φορές πιο πιθανόν από τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους λόγω αιτιών που συνδέονται με το αλκοόλ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top