Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ από το 2024

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ευρώ/ unsplash

Την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ με στόχο να ληφθούν τελικές αποφάσεις το 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο καθηγητής Κώστας Βαρώτσος.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταγράψει τη γνώμη των πολιτών για τη νέα μορφή των χαρτονομισμάτων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την οπτική ομάδας εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας (focus groups) για καταγραφή των απόψεων των πολιτών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για τον μελλοντικό σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων.

Αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ» στην Ευρώπη για μεταφορά παράνομου χρήματος

Στη συνέχεια, η συμβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από διαφορετικούς τομείς από κάθε χώρα της ευρωζώνης, θα υποβάλει στο ΔΣ της ΕΚΤ κατάλογο με προτάσεις για τη νέα θεματική των χαρτονομισμάτων.

Ενδεικτικά, ο σχεδιασμός των σημερινών χαρτονομισμάτων βασίζονται στην θεματική «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζει παράθυρα, πύλες και γέφυρες.

Τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επελέγησαν βάσει προτάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της κάθε χώρας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία.

Μετά την κατάθεση της «βραχείας λίστας» των προτάσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτών, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης θα τεθούν στη κρίση του κοινού.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα λάβει αμέσως μετά την τελική απόφαση, θα δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων και θα αποφασίσει τις πιθανές ημερομηνίες έκδοσης.

«Τα χαρτονομίσματα του ευρώ ήρθαν για να μείνουν» αναφέρει σε σχετική δήλωση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τα «χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη».

«Είκοσι χρόνια μετά, έφτασε η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης» πρόσθεσε.

Φορολοταρία: Σούπερ χριστουγεννιάτικη κλήρωση με 100.000 ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή του πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολουθούσαν το 2019 να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμών στη λιανική αγορά με φυσική παρουσία.

Αναφορικά με το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, η ΕΚΤ σημειώνει πως η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί λόγω του ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Επίσης σημειώνεται πως λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα μετρητά να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και στο μέλλον, ακόμα και μετά την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.

«Η διαδικασία επανασχεδίασης των τραπεζογραμματίων ευρώ θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουμε για το ψηφιακό ευρώ. Και τα δύο έργα αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής μας να παρέχουμε στους Ευρωπαίους ένα ασφαλές και προστατευμένο νόμισμα» ανέφερε σχετικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα.

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top