Αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ» στην Ευρώπη για μεταφορά παράνομου χρήματος

Mπλοκαραν συναλλαγές 67,5 εκατ. ευρώ

συναλλαγή

Ολοκληρώθηκε η έβδομη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη, για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος, με την ονομασία «European Money Mule Action 7 (EMMA 7)». 

Η δράση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές Υπηρεσίες από 27 χώρες, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021, με την υποστήριξη της Europol, της Interpol, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation - EBF), της FinTech FinCrime Exchange (FFE) και των εταιριών Western Union, Coinbase, Fourthline και Microsoft. Την επιχείρηση υποστήριξαν παράλληλα, περισσότερα από 400 τραπεζικά ιδρύματα και λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Συνολικά εντοπίστηκαν 18.351 μεταφορείς παράνομου χρήματος, ταυτοποιήθηκαν 324 εντολείς, ενώ 1.803 άτομα συνελήφθησαν και ξεκίνησαν 2.503 ποινικές έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν 7.000 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 67.500.000 ευρώ. Στην επιχείρηση, από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 72 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιαμέσων (money mules) και απετράπησαν.  

Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 353.100 ευρώ.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ταυτοποιήθηκαν 13 άτομα που δραστηριοποιούνταν - ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top