Πολωνία - Λευκορωσία: Ένοπλοι συνόδεψαν εκαντοντάδες μετανάστες στα σύνορα

Η Πολωνία αντέδρασε με βία - η Βαρσοβία έστειλε 12.000 στρατιώτες

Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας κλιμακώθηκε δραματικά τη Δευτέρα: Ένοπλες αρχές της Λευκορωσίας, ντυμένες με στολή παραλλαγής, εμφανίστηκαν να συνοδεύουν εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, προς τη χώρα της ΕΕ. 

Regeneron: Μία δόση προσφέρει προστασία έως 8 μήνες κατά του κορωνοϊού

Η Πολωνία αντέδρασε με βία. Η Βαρσοβία έστειλε 12.000 στρατιώτες στα σύνορα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλάνα που δείχνουν Πολωνούς φρουρούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν απέναντι.  

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι οι Βρυξέλλες προσεγγίζουν τις τρίτες χώρες όπου ξεκινούν πτήσεις που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς πρόκειται να επισκεφθεί τις χώρες προέλευσης τις επόμενες ημέρες.  

Η ΕΕ διερευνά τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που συμμετέχουν στην εμπορία ανθρώπων. «Η επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να διακόψουμε την τροφοδοσία που έρχεται στο αεροδρόμιο του Μινσκ», έγραψε στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των χωρών που πιστεύεται ότι αποτελούν τα κύρια σημεία προέλευσης των πτήσεων που προσγειώνονται στο Μινσκ. 

Ένοπλες αρχές της Λευκορωσίας, ντυμένες με στολή παραλλαγής, εμφανίστηκαν να συνοδεύουν εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, προς τα σύνορα με την Πολωνία

Οι εξελίξεις ακολουθούν μια ημέρα εντατικής διπλωματίας μεταξύ των ηγετών της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των επιτρόπων και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απογοητευτεί τις τελευταίες εβδομάδες από την άρνηση της Πολωνίας να ζητήσει ενισχύσεις από τον οργανισμό της ΕΕ για τα σύνορα, τον Frontex. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έγραψε στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο για πολιτικά παιχνίδια εξουσίας», προσθέτοντας: «Καλούμε την Πολωνία να αποδεχθεί την προσφορά της ΕΕ για να βοηθήσει τους ευάλωτους ανθρώπους με ομαλό τρόπο και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση». 

Μπέρδεψαν τα έμβρυα σε εξωσωματική και τελικά έκαναν ανταλλαγή μωρών

Όμως, τα τελευταία 24ωρα παρατηρήθηκε μια αλλαγή στην έμφαση από την Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να τονίσει την αλληλεγγύη της προς τα ανατολικά κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αυτό που αποκαλεί «υβριδική επίθεση» που ενορχηστρώνεται από το καθεστώς του αυταρχικού ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Η προσοχή στρέφεται τώρα σε μια νέα δέσμη κυρώσεων που εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ. Μια τεχνική ομάδα εργασίας συμφώνησε τη Δευτέρα να συμπεριλάβει την εμπορία ανθρώπων ως πρόσθετο κριτήριο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας - ανοίγοντας τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα για την αποκοπή των διαδρομών που χρησιμοποιεί ο Λουκασένκο για τη λαθραία εισαγωγή μεταναστών στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στα σύνορα της ΕΕ. Αρκετές χώρες ζητούν κυρώσεις κατά της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, μια κίνηση που θα συμπεριλάμβανε επίσης εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών. 

Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας για τις τιμές της ενέργειας

Είναι σημαντικό ότι οι κυρώσεις θα ισχύουν για όλες τις υφιστάμενες καθώς και τις μελλοντικές συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με τη Belavia, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν άμεση ισχύ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κοβενι (Simon Coveney) είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης με έδρα την Ιρλανδία και της Belavia, αλλά το Δουβλίνο συμφωνεί με τη νέα πρόταση κυρώσεων.  

Ενώ υπήρχαν ελπίδες ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για την Τετάρτη, σύμφωνα με το POLITICO. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σουηδία έχει νομική υποχρέωση να ενημερώσει το κοινοβούλιο της πριν αποφασίσει για τις νέες κυρώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Σουηδία είναι αντίθετη με την κίνηση, δήλωσαν οι διπλωμάτες - απλά ότι διαδικαστικά, η Στοκχόλμη χρειάζεται λίγο χρόνο προτού μπορέσει επίσης να υποστηρίξει το νέο καθεστώς κυρώσεων. 

Της Μαρίας Ψαρά

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top