Σλοβενία: Άμυνα, ενέργεια και κλίμα στο τραπέζι των 27 της ΕΕ

Σε ποιες αποφάσεις κατέληξαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες ποζάρουν για την παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία στη Σλοβενία- βίντεο ΑΡ

Αυτονομία στην Άμυνα, την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και τις αποφάσεις για τη διεθνή πολιτική σκηνή αποφάσισαν για την ΕΕ οι 27 ηγέτες. Στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Μπρντό της Σλοβενίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε συμπεράσματα που μετέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣΥμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, προλογίζοντας τα προφορικά συμπεράσματά του από το δείπνο των ηγετών.

Η Σύνοδος Κορυφής στη Σλοβενία είναι άτυπη, συνεπώς τα συμπεράσματα αυτά δε θα μπορούσαν τυπικά να λάβουν άλλη μορφή. Είναι πάντως ένα πρώτο βήμα για τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς που θα δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το προσεχές διάστημα. 

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει τα εξής: «Η ΕΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολυμέρειας (ΟΗΕ, G20, G7 κ.λπ.) και υπερασπιστής μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ είναι ανοικτή στον κόσμο και απορρίπτει τον προστατευτισμό. Δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τους ομοϊδεάτες μας εταίρους, ιδίως με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειάς μας. Η ενότητά μας είναι το βασικό μας πλεονέκτημα. Ενεργώντας από κοινού, θα αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. Αντλώντας διδάγματα από τις πρόσφατες κρίσεις, δεσμευόμαστε να εδραιώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας μειώνοντας τις κρίσιμες εξαρτήσεις μας.

Για να γίνει πιο αποτελεσματική και διεκδικητική στη διεθνή σκηνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα:

  • ως οικονομική δύναμη μέσω της ενιαίας αγοράς μας, των προτύπων (κλιματική, ενεργειακή, ψηφιακή, βιομηχανική πολιτική), των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αμοιβαιότητας,
  • στην ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ.
  • θα επιδιώξουμε επίσης τα δικά μας συμφέροντα, ιδίως έναντι της Κίνας, την οποία θεωρούμε ανταγωνιστή, εταίρο και συστημικό αντίπαλο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κατευθύνει αυτή τη διαδικασία.

Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Borrell θα υποβάλει ένα πρώτο σχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας τον Νοέμβριο του 2021. Θα επανέλθουμε σε αυτό τον Δεκέμβριο. Θα το εγκρίνουμε τον Μάρτιο στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άμυνα. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσουμε στις διάφορες υφιστάμενες κατευθύνσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας νέας πολιτικής δήλωσης με το ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022. Θα μειώσουμε τις εξαρτήσεις και θα επιτύχουμε ανθεκτικότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ημιαγωγοί, η βιομηχανική πολιτική, το εμπόριο και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Θα επανέλθουμε τακτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο».

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top