Το σχέδιο της Ισπανίας για να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Ποια μέτρα περιλαμβάνει

Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού σχετικά με το «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στην 85η ΔΕΘ/ Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων Star (12/9/21)

Η Ισπανία θα βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, θα μειώσει τους φόρους και θα ανακατευθύνει τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Ο Σάντσεθ μιλώντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «TVEit», δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο οι εταιρείες ενέργειας να επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έρχονται αυξήσεις έως 50% στο ρεύμα – Τι είπε ο Σκρέκας

«Θα αφαιρέσουμε αυτά τα παράδοξα κέρδη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας και θα τα μεταφέρουμε στους καταναλωτές», είπε, προσθέτοντας ότι ο ειδικός φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί στο 0,5% από 5,1%.

Ο Σάντσεθ είπε ότι τα αναπροσανατολισμένα κέρδη από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειώσουν το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το πακέτο μέτρων σήμερα. Θα περιλαμβάνει επίσης παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και αναστολή φόρου παραγωγής 7% έως το τέλος του έτους.

Τα μέτρα θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα το 2021 κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σε τροχιά σύγκρουσης η ΕΕ για τις αυξήσεις στο ρεύμα

«Το κοινό καλό ξεπερνά τους λογαριασμούς κερδών και ζημιών των μεγάλων επιχειρήσεων», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο TVE.

Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο και οι αυξανόμενες τιμές για εμπορεύσιμες άδειες εκπομπών έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, έχουν «σπάσει» τα ρεκόρ εδώ και εβδομάδες, φτάνοντας στο ανώτατο όριο όλων των εποχών τα 154,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον χειριστή της αγοράς OMIE.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top