Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Ακαπούλκο – Ένας νεκρός

Πετάχτηκαν στον δρόμο οι κάτοικοι με τις πιτζάμες

Σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα, νωρίς το πρωί σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, με τις έως τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Το μεξικανικό σεισμολογικό κέντρο αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για το μέγεθος του σεισμού, που αρχικά είχε υπολογίσει πως ήταν 6,9 Ρίχτερ. 

Σεισμός Μεξικό

Μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός στο Μεξικό - AP Images

Το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, που νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως υπήρχε κίνδυνος να καταγραφούν σεισμικά θαλάσσια κύματα στον Ειρηνικό μετά τη δόνηση, διευκρίνισε μερικά λεπτά αργότερα πως τελικά δεν αναμένει τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα από την πόλη Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο, 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Μεξικού.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ακαπούλκο, έγιναν αισθητές αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. 

Αρκετά κτίρια στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Reuters. Η Πολιτική Προστασία στην πολιτεία Γκερέρο ανέφερε πως σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου.

σεισμός κάτοικοι Μεξικό

Οι κάτοικοι πετάχτηκαν στους δρόμους έντρομοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου - AP Images

Η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, Κλαούντια Σέινμπαουμ, ανέφερε στο Twitter πως σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης. Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς συνεχίζει ομαλά τη λειτουργία του κι έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές. 

Ο σεισμός, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη του Μεξικού. Βίντεο που τράβηξε δημοσιογράφος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας εικονίζει ηλεκτρονικό πίνακα με πληροφορίες για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις πτήσεων να ταλαντεύεται.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό (επίσης 7,1 Ρίχτερ) είχε πλήξει τη χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 369 ανθρώπους. Το 1985, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό 8,2 Ρίχτερ.

ζημιές σεισμός Μεξικό

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας άνθρωπος φέρεται να έχασε τη ζωή του από τον ισχυρότατο σεισμό - AP Images

Στη συνοικία Ρόμα Σουρ της πρωτεύουσας, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν έξω, αρκετοί φορώντας μόνο εσώρουχα ή πιτζάμες μέσα στη βροχή. Κάποιοι κράταγαν στα χέρια τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους.

«Ήταν φρικτό. Στ’ αλήθεια θυμάμαι τον σεισμό του 1985 κάθε φορά που γίνεται κάτι σαν αυτό», είπε η Γιασμίν Ρισκ, κάτοικος της συνοικίας, ηλικίας 70 ετών.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ - αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,4 Ρίχτερ - και προσδιόρισε πως το επίκεντρό του βρισκόταν 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του δήμου Σαν Μάρκος, στην πολιτεία Γκερέρο. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε εστιακό βάθος 12,5 χλμ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top