Ο τυφώνας Άιντα «σφυροκοπά» τις ΗΠΑ - Στους 44 οι νεκροί από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νιου Τζέρζει και Νέα Υόρκη

«Σαρώνει» ο τυφώνας Άιντα με 44 νεκρούς. Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Νέα Υόρκη - Βίντεο ap

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές των ΗΠΑ λόγω του φονικού τυφώνα Άιντα που «σφυροκοπά» αλύπητα τις τελευταίες μέρες τη χώρα.

Ήδη οι νεκροί από το καταστροφικό φαινόμενο έχουν φτάσει τους 44, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες του Νιου Τζέρζι και της Νέας Υόρκης και έδωσε εντολή ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που άφησε πίσω της η καταιγίδα Άιντα. 

τυφώνας Νέα Υόρκη

Στο έλεος του Άιντα Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε παραζάλη χθες Πέμπτη, καθώς τη νύχτα τη χτύπησαν καταρρακτώδεις βροχές και αιφνίδιες πλημμύρες ιστορικών διαστάσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι εξαιτίας του καταστροφικού περάσματος της καταιγίδας Άιντα αρχικά στον νότο και κατόπιν στον βορρά των ΗΠΑ.

Στη μεγαλούπολη, την αμερικανική οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα, η αστυνομία καταμέτρησε τουλάχιστον 12 θανάτους. 11 άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν σε υπόγεια, σε φτωχικές κατοικίες με συνθήκες ενίοτε ανθυγιεινές, σε ακίνητα στο Μανχάταν, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν. Οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν από 2 ως 86 ετών.

Η πυροσβεστική πρόσφερε βοήθεια σε εκατοντάδες κατοίκους.

τυφώνας Άιντα

Βόρεια του Μανχάταν, η πλούσια συνοικία Γουέστσεστερ, πλάι στη θάλασσα, παρέμενε πλημμυρισμένη από λασπόνερα. Ο Τζορτζ Λάτιμερ, τοπικός αξιωματούχος, δήλωσε στο CNN ότι τρεις άνθρωποι, που προφανώς παγιδεύτηκαν και προσπάθησαν να βγουν από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, μάλλον πνίγηκαν.

Τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων κατέγραψε το Νιου Τζέρσεϊ, αντίκρυ στη Νέα Υόρκη, με τουλάχιστον 23 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Κοντά στη Φιλαδέλφεια, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

πλημμύρες ΗΠΑ

Δρόμοι, λεωφόροι, οδοί ταχείας κυκλοφορίας μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους, στις συνοικίες Μπρούκλιν και Κουίνς όπως και στην κομητεία Γουέστσεστερ. Σε αυτή την τελευταία, δεκάδες αυτοκίνητα ήταν βυθισμένα στα λασπόνερα ενώ υπόγεια παραδοσιακών, όμορφων σπιτιών στην ανατολική ακτή πλημμυρισμένα από νερά που έφθαναν ως και τα 60 εκατοστά.

Το γιγαντιαίο μετρό της Νέας Υόρκης άρχισε εν μέρει να λειτουργεί ξανά χθες, αφού καθαρίστηκαν αρκετοί σταθμοί που είχαν πλημμυρίσει.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης στο Σέντραλ Παρκ: 80 χιλιοστά μέσα σε μια ώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top