Φον Ντερ Λάιεν για σκάνδαλο κατασκοπείας: «Εντελώς απαράδεκτο»

Η γαλλική κυβέρνηση καταδικάζει την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το «σκάνδαλο Pegasus», με τη χρησιμοποίηση λογισμικού κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Πράγα για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Τσεχίας.

Ισραήλ: Τεράστια εταιρεία κατασκοπεύει δημοσιογράφους και πολιτικούς

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί πυρήνα των αξιών της ΕΕ.

Γαλλία: Η κυβέρνηση καταδικάζει την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, έκανε σήμερα λόγο για «εξαιρετικά σοκαριστικά γεγονότα» μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις από πολλά ΜΜΕ για την κατασκοπεία περίπου τριάντα δημοσιογράφων και στελεχών γαλλικών ΜΜΕ από τις μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω ενός ισραηλινού λογισμικού.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σοκαριστικά γεγονότα, και, αν αποδειχθούν, είναι εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε ο Ατάλ στο Franceinfo.

«Είμαστε εξαιρετικά προσηλωμένοι στην ελευθερία του Τύπου, ως εκ τούτου είναι πολύ σοβαρό να έχουμε χειραγωγήσεις, τεχνικές που αποσκοπούν να βλάψουν την ελευθερία των δημοσιογράφων, την ελευθερία τους να ερευνούν, να ενημερώνουν», πρόσθεσε.

Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, αφού εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε 'έξυπνο' τηλέφωνο (smartphone) εν αγνοία του κατόχου του, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών καθώς και των κλήσεων. Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από μια κοινοπραξία δεκαεπτά διεθνών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι Le Monde,The Guardian και The Washington Post, πολλοί δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη γαλλικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρουν, μεταξύ άλλων θυμάτων, στον κατάλογο των στόχων του Pegasus, στον οποίο περιλαμβάνονται μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων Le Monde, Canard enchaîné, Figaro, του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και του δικτύου France Télévisions.

Σύμφωνα με την ανάλυση της κοινοπραξίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 ανδρών και γυναικών πολιτικών, 85 ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή ακόμη 65 επικεφαλής επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Η κατασκοπεία του τηλεφώνου μου και αυτού της συναδέλφου μου Λενέγκ Μπρεντού οδηγεί απευθείας στις μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας, στο πλαίσιο της καταστολής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του κοινωνικού κινήματος», ήταν η αντίδραση χθες βράδυ του Εντουί Πλενέλ, ιδρυτή του διαδικτυακού ενημερωτικού ιστοτόπου Mediapart, μέσω Twitter. O Mediapart ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι καταθέτει μήνυση στο Παρίσι.

«Θα υπάρξουν προφανώς έρευνες, διευκρινίσεις που θα ζητηθούν», συνέχισε ο Ατάλ, χωρίς να παρέχει άλλες διευκρινίσεις.

Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έκαναν την έρευνα, πρόσθεσε, «επιμένουν στο γεγονός πως το γαλλικό κράτος δεν συμμετέχει σε αυτό το λογισμικό. Οι τεχνικές συλλογής πληροφοριών στη Γαλλία έχουν προφανώς εξουσιοδότηση από τον νόμο, σέβονται τις ατομικές ελευθερίες και κυρίως την ελευθερία του Τύπου», είπε, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν παίρνει αυτό το θέμα ελαφρά τη καρδία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top