Ισραήλ: Τεράστια εταιρεία κατασκοπεύει δημοσιογράφους και πολιτικούς

Η έρευνα που τους «ξεσκεπάζει» δημοσιεύτηκε από 17 διεθνή ΜΜΕ

υπολογιστής με δεδομένα/ Unsplash

Η εταιρεία NSO Group φαίνεται πως είχε καταφέρει να κατασκοπεύει δεκάδες δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές, αντιπολιτευόμενους και αντιφρονούντες παγκοσμίως, χάρη σε ένα λογισμικό που ήταν εγκατεστημένο στο κινητό τους! 

Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες σε 17 διεθνή ΜΜΕ, όπως η Washington Post, η Le Monde, η The Guardian, η Wall Street Journal, το CNN κ.α, καταγγέλει την ισραηλινή εταιρεία για την εμπορική διάθεση του λογισμικού Pegasus, το οποίο αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του/της σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. 

Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν Ευρωπαίους ηγέτες

Η NSO έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυταρχικών καθεστώτων. Μετά τα δημοσιεύματα, δήλωσε με σχετικό δελτίο τύπου πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών. 

Kατασκοπεία Ισραήλ: Πού βασίστηκε η έρευνα για το λογισμικό Pegasus 

Στην έρευνα συνέβαλε η ΜΚΟ, Διεθνής Αμνηστεία αλλά και η συλλογικότητα Forbidden Stories, ρίχνοντας «φως» σε έναν κατάλογο με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν βάλει στο στόχαστρο πελάτες της NSO από το 2016 ώστε να παρακολουθούνται. 

Ανάμεσά τους και οι αριθμοί από περισσότερους από 80 δημοσιογράφους, 600 πολιτικούς, 85 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων. 

Διαψεύδουν οι Τουρκοκύπριοι το επεισόδιο με ακταιωρό στην Κύπρο

Χαρακτηριστικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το ότι στον κατάλογο των τηλεφώνων που ήταν ύπο παρακολούθηση από την ισραηλινή εταιρεία NSO είναι και ο αριθμός του μεξικανού δημοσιογράφου, Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο. Η δολοφονία του συνέβη λίγες εβδομάδες, αφού ξεκίνησε να παρακολουθείται... 

Η λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετές πολιτικές προσωπικότητες – έναν αρχηγό κράτους και δυο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη – τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top