Φάουτσι: «Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή τρίτη δόση εμβολίου»

«Δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξουν τα δεδομένα»

Άντονι Φάουτσι

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειαστεί μια τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα τείνει να κυριαρχήσει σε όλον τον κόσμο. 

Επιδημιολόγος Κολούμπια: «Σε δύο χρόνια θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Μιλώντας στο CNN, ο Φάουτσι τόνισε πως στην παρούσα φάση και με βάση τα μέχρι τώρα δεν χρειάζεται τρίτη δόση: «Αυτή τη στιγμή, έχοντας τις πληροφορίες που πρέπει, δεν χρειάζεται να δώσουμε στον κόσμο την τρίτη δόση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα δεδομένα από τα εμβόλια διαρκώς εξετάζονται και δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει η οδηγία για ενδεχόμενη χορήγηση και τρίτης δόσης. 

Εμβόλια: Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν τρίτη ενισχυτική δόση

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο που ουσιαστικά αποτελεί αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους και θα στοχεύει ειδικά στην πιο μετάλλαξη Δέλτα.

Η Pfizer ετοιμάζει τρίτη δόση εμβολίου για τη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως ανακοίνωσαν, σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

Οι δύο εταιρείες -που θα είναι οι πρώτες οι οποίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Δέλτα- θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Από την άλλη, το Ισραήλ μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω της μετάλλαξη Δέλτα ανακοίνωσα ότι θα αρχίσουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ισραήλ: Τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer - Ποιους αφορά

Ωστόσο, ακόμα εξετάζεται το ενδεχόμενο για μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου στο σύνολο των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς δήλωσε ότι οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, θα μπορούν να λάβουν και μια ενισχυτική δόση και η απόφαση για τον γενικό πληθυσμό εκκρεμεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top