Dragon Man: Προβληματισμός για τον «δρακάνθρωπο» - Είναι πρόγονός μας;

Η ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει όσα ξέραμε για την προέλευσή μας

αρχαίο κρανίο
Κρανίο που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται το 3.000 π.Χ. / φωτογραφία αρχείου ap

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη ενός αρχαίου κρανίου που παραπέμπει σε άνθρωπο και ενδέχεται να ανήκει σε ένα διαφορετικό ανθρώπινο είδος, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές η σπουδαία αυτή ανακάλυψη παραπέμπει σε άνθρωπο που έζησε πριν από 146.000 χρόνια στην περιοχή της ανατολικής Ασίας. Πρόκειται για τον πιο κοντινό εξελικτικό συγγενή του ανθρώπου, όπως οι Νεάντερταλ και ο Homo erectus. Το όνομα αυτού Dragon Man ή δρακάνθρωπος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

 

Dragon Man: Μείγμα πρωτόγονου και σύγχρονου ανθρώπου – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 

Ο Dragon Man έχει μεγάλες και σχεδόν τετράγωνες κόγχες ματιών, πολύ χοντρά φρύδια, φαρδύ στόμα και μεγάλα δόντια.

Το κρανίο φαίνεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα κρανία των άλλων αρχαϊκών ανθρώπων αλλά και από το κρανίο του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ ο εγκέφαλος ήταν συγκρίσιμος σε μέγεθος με αυτόν του δικού μας είδους.

Συνδύαζε, δηλαδή, τόσο πρωτόγονα όσο και πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κρανίο ανήκε σε ένα πολύ γεροδεμένο άνδρα που πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών. Εκτιμάται ότι ανήκε σε μια μικρή κοινότητα που ζούσε σε δασώδη πεδιάδα όπου υπήρχε και ποτάμι. Οι άνθρωποι σε αυτή την κοινότητα φαίνεται ότι κυνηγούσαν ζώα και πτηνά και τρέφονταν επίσης με φρούτα και λαχανικά, ενώ μάλλον είχαν βρει και τρόπο για να ψαρεύουν.

Πώς έγινε η σπουδαία ανακάλυψη του «δρακανθρώπου»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρανίο του Dragon Man ανακάλυψε το 1933 ένας Κινέζος εργάτης κατά τη διάρκεια έργων για τη δημιουργία μιας γέφυρας στον ποταμό Songhua που διασχίζει το Harbin, στην επαρχία Heilongjiang (Ποταμός Μαύρος Δράκος).

Η πόλη ήταν τότε υπό ιαπωνική κατοχή. Ο Κινέζος εργάτης συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη και σπουδαία ανακάλυψη, στην προσπάθειά του να την κρατήσει μακριά από τα χέρια των κατακτητών το έκρυψε στο σπίτι του, κρατώντας το θαμμένο στο πηγάδι του σπιτιού του για 80 χρόνια. Λίγο πριν πεθάνει φέρεται να αποκάλυψε στην οικογένειά του πού έχει κρυμμένο αυτό το σπουδαίο εύρημα.

Διίστανται οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για τον Dragon Man

Σημειώνεται ότι μερίδα επιστημόνων δηλώνουν σκεπτικοί ως προς το εύρημα και δεν μπορούν να συμφωνήσουν με απόλυτη βεβαιότητα εάν ο δρακάνθρωπος αποτελεί ένα αρχαίο ανθρώπινο είδος.

Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας- Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Τερένς Ντάκον δήλωσε στο Salon πως πιστεύει ότι το απολιθωμένο κρανίο μπορεί να είναι ένα πρώιμο εύρημα αρχαϊκού ανθρώπινου υποείδους που ζούσε σε όλη την Ασία κατά τη διάρκεια της κατώτερης και της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής.

Από την πλευρά του, ο Γουίλιαμ Κιμπέλ, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο  ερευνών για την Ανθρώπινη Προέλευση, δήλωσε στο Salon ότι είναι εξίσου «σκεπτικός» για το εάν ο Dragon Man ανήκει σε ένα νέο αρχαίο ανθρώπινο είδος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top