Νέα μέτρα για ταξίδια με αεροπλάνο - Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Νέες συστάσεις από το EASA και το ECDC

Νέες συστάσεις για τα ταξίδια με αεροπλάνο. ap hub video

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επικαιροποίησαν το κοινό Πρωτόκολλο Ασφάλειας της Αεροπορίας για την Υγεία, παρέχοντας σαφή επιχειρησιακή καθοδήγηση και συστάσεις βάσει κινδύνου για τα αεροπορικά ταξίδια φέτος το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τους εμβολιασμούς

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την Ελλάδα

Αυτό το έγγραφο προορίζεται να παράσχει υποστήριξη στις εθνικές αρχές των κρατών μελών και στους ενδιαφερόμενους για την αεροπορία προκειμένου να διασφαλίσουν, με συντονισμένο τρόπο, την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της αεροπορίας ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Αναλυτικά EASA και ECDC εκδίδουν συστάσεις για:

  • άτομα πλήρως εμβολιασμένα σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών
  • άτομα που ανάρρωσαν από το COVID-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες
  • άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και που δεν ανάρρωσαν από COVID-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες

αεροδρόμιο - μέτρα κορωνοϊός

Νέες συστάσεις βάσει κινδύνου για τα αεροπορικά ταξίδια φέτος το καλοκαίρι. ap images

Ταξίδια: Τι ισχύει για εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό

Οι χώρες πρέπει να θεωρήσουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα και τα άτομα που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό εντός των προηγούμενων 180 ημερών, τα οποία δεν φθάνουν από χώρες ή περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο με κοινοτική κυκλοφορία παραλλαγών ανησυχίας (ΠΟΕ) και τα οποία μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό covid (DCC), ή για υπηκόους τρίτων χωρών με τη χρήση παρόμοιων μέσων πιστοποίησης, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή καντίνα.

Κατ’ εξαίρεση, για τέτοιους επιβάτες που φθάνουν από χώρες πολύ υψηλού κινδύνου ή περιοχές με έντονη παρουσία μεταλλάξεων θα μπορούσε να ζητηθεί τεστ πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη.

Οι δύο οργανισμοί ζητούν η επαλήθευση της απόδειξης υγείας ή ενός DCC, από την άποψη της ασφάλειας της υγείας, να γίνεται κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο.

Εάν η επαλήθευση έχει ολοκληρωθεί αξιόπιστα πριν από την αναχώρηση, ο επαναλαμβανόμενος έλεγχος αργότερα στο ταξίδι, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της άφιξης, εξυπηρετεί ελάχιστο ιατρικό σκοπό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττή ουρά, τονίζουν.

Ταξίδια: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή / και δεν έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 180 ημέρες, μια προσέγγιση βάσει κινδύνου για μέτρα εισόδου θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τον κίνδυνο στη χώρα προέλευσης και την ανοχή κινδύνου στη χώρα προορισμού.

Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα που σχετίζονται με το ταξίδι τους κοινοποιούνται και συντονίζονται σωστά και εγκαίρως και δεν επιβάλλονται μονομερώς προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των ταξιδιωτών.

Αναμένεται ότι τα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται σε αυτές τις επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές μπορούν σταδιακά να αποκλιμακωθούν με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με τη μείωση του επιπέδου κινδύνου μέσω της προόδου του εμβολιασμού.

Το ECDC και ο EASA παρακολουθούν συνεχώς την επιδημιολογική κατάσταση και θα προσαρμόσουν τις τρέχουσες συστάσεις ανάλογα με την περίπτωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top