G7: Δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό στις φτωχές χώρες

Τις μισές δόσεις θα διανείμουν οι ΗΠΑ

Οι πλούσιες χώρες της G7, οι ηγέτες των οποίων αρχίζουν σήμερα συνομιλίες στην Αγγλία, θα δεσμευθούν να διανείμουν στις φτωχές χώρες ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με την ελπίδα ότι θα συμβάλουν να εξαλειφθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η αναγγελία αυτή έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μερικές ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μη μειώσουν την επαγρύπνησή τους, τονίζοντας ότι το επίπεδο της ανοσοποίησης είναι ακόμη χαμηλό για να επιτρέψει να αποφευχθεί νέο κύμα.

Joe Biden και Boris Johnson

Τζό Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον

Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ως την Κυριακή στη νοτιοδυτική Αγγλία, αναμένεται να ανακοινώσουν πως «θα διανείμουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, είτε από τα αποθέματά τους είτε με χρηματοδότηση», σε φτωχότερα κράτη, ανήγγειλε χθες η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Αναμένεται επίσης να «παρουσιάσουν σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», σύμφωνα με την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Λονδίνο διευκρίνισε ότι το ίδιο θα δωρίσει 100 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, χάρη στην πρόοδο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης: έχουν χορηγηθεί σχεδόν 70 εκατ. δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις μισές δόσεις θα διανείμουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα διανείμουν τις μισές, δηλαδή 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

O  Tζο Μπάιντεν

O  Tζο Μπάιντεν

«Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η χειρονομία αυτή είναι επίσης «προς το συμφέρον των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν «σε 92 χώρες» με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του COVAX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή. Θα αρχίσουν να στέλνονται από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με 200 εκατ. να αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο 2021 και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ως τον Ιούνιο του 2022.

Με σχεδόν το 64% των ενηλίκων Αμερικανών να έχει πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί πλέον να προβάλει τις ΗΠΑ ως τον παγκόσμιο ηγέτη στον πλανητικό αγώνα εναντίον της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,76 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν 600.000 στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top