Κορωνοϊός: Η διατροφή που προστατεύει τον οργανισμό

Οι φυτοφάγοι και οι ψαροφάγοι πιο ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό

Φυτοφαγία - ψαροφαγία κορωνοϊός

Οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Tρεις τροφές που ενεργοποιούν τα κύτταρα μακροζωίας

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη από κορωνοϊό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής BMJ Nutrition Prevention & Health, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορωνοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ). 

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Θες να είσαι πάντα σε forma; Πες ναι στο σπιτικό φαγητό και την αλουλόζη

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19. 

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δε βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.

Έχετε κόψει το κρέας; Τι έδειξε νέα έρευνα για τους χορτοφάγους

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top