ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Ποια φαρμακευτική ουσία περιέχει και πώς λειτουργεί

Ασθενείς στη Βρετανία συμμετέχουν στις δοκιμές του φαρμάκου. «Είναι μια ιστορική στιγμή» λένε / Reuters

Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ έγινε τη Δευτέρα. Η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε σκεύασμα της εταιρείας Biogen Inc.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια για τη συγκεκριμένη νόσο. «Είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003» σημείωσε η FDA. 

Το φάρμακο, το οποίο θα έχει την ονομασία «Aduhelm», περιέχει αντουκανουμάμπη, μια δραστική φαρμακευτική ουσία με κύρια δράση της την σταδιακή απομάκρυνση των πλακών του β-αμυλοειδούς (πρωτεΐνη) από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Η έγκριση του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου ωστόσο έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων στον ιατρικό κόσμο, με αρκετούς γιατρούς να κάνουν λόγο για περιορισμένο αριθμό κλινικών δοκιμών και να ζητούν περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του. 

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία μελετήθηκε σε ασθενείς που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Κάποιοι από αυτούς εμφάνισαν εγκεφαλικό οίδημα.

Από τη μεριά της η εταιρεία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να λάβουν τη θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top