Αυστραλία: 14χρονη στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει για το κλίμα

Το 2019 κινδύνεψε με σύλληψη και έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο

Μια 14χρονη από την Αυστραλία βαδίζει στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Βίντεο: Reuters

Μια 14χρονη από την Αυστραλία βαδίζει στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ και ηγείται χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϋ.

Η Αυστραλή μαθήτρια Ίζι Ρατζ-Σέπινγκς έχει εγκαταλείψει τις πιο ανάλαφρες εξωσχολικές δραστηριότητες για να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία της χώρας της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

14χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ Αυστραλία

Η 14χρονη από την Αυστραλία ηγείται μεγάλων διαδηλώσεων για την κλιματική αλλαγή. Στιγμιότυπο Reuters

Η ίδια λέει για την οικολογική δράση των συνομιλίκων της:

Πιστεύω ότι μας υποτιμάνε και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ισχυροί είμαστε και πόσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ακούμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών εδώ και γενιές και ο κόσμος δεν τους ακούει για την κλιματική αλλαγή

Αυτό τον μήνα βρέθηκε πάλι στα φώτα της δημοσιότητας, αφού τέθηκε επικεφαλής χιλιάδων μαθητών που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϋ στο πλαίσιο της «Τέταρτης Σχολικής Απεργίας για το Κλίμα».

Η Ίζι ήταν μια από τους οκτώ εφήβους που κατέθεσαν συλλογική αγωγή εις βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι η επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή και θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Η υπόθεση οδήγησε σε μια δικαστική απόφαση-ορόσημο την περασμένη εβδομάδα. Η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε μάλιστα ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά το να ληφθούν υπόψη τα δεινά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η Ρατζ-Σέπινγκς έχει ένα μήνυμα να στείλει στον Μόρισον σε περίπτωση που μια μέρα της δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει.

Η 14χρονη κινδύνεψε με σύλληψη το 2019 και έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο

Η έφηβη έχει γίνει μια από τις πιο προβεβλημένες ακτιβίστριες για το περιβάλλον στη χώρα της από τότε που το κλαμένο της πρόσωπο έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο στα τέλη του 2019, όταν κοίταζε κατάματα τους πάνοπλους αστυνομικούς που απειλούσαν να την συλλάβουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

14χρονη Αυστραλία

Η 14χρονη κινδύνεψε με σύλληψη το 2019 και η εικόνα της έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Στιγμιότυπο Reuters

Η αψιμαχία της με την αστυνομία το 2019 σημειώθηκε όταν η 13χρονη τότε μαθήτρια είχε συγκεντρωθεί  μαζί με οργισμένους διαδηλωτές έξω από την επίσημη κατοικία του Μόρισον, στο Σίδνεϊ, στον απόηχο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Αυτή ήταν η πρώτη της διαμαρτυρία και στάθηκε αφορμή για να την χαρακτηρίσει ο τοπικός Τύπος «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ» της Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν ρυπαντής άνθρακα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με την Ρατζ-Σέπινγκς η αδράνεια του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για την κλιματική αλλαγή δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top