Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της για τους πλήρως εμβολιασμένους

Δύσκολες οι συζητήσεις για το πράσινο πιστοποιητικό

Ρεπορτάζ για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (25/4/21)

Τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού. 

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Δήλωση υγείας επιβατών: Το έγγραφο για ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο

Οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Επισης κάθε κράτος μέλος θα αποφασίζει για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ταξιδιώτες, όπως είναι τα τεστ για τον κορωνοϊό ή η καραντίνα. 

Σε ό,τι αφορά στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, η νέα σύσταση αίρει τους περιορισμούς σε συνέχεια συστάσεων του ECDC που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν τη διευκόλυνση σε όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλιο που ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις παρουσίασης αρνητικού τεστ PCR ή / και καραντίνας για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις αυτές για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όταν εγκριθεί από την ΕΕ.

Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα.

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετες εξετάσεις μετά την άφιξη.

Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση.

Η νέα σύσταση αυξάνει το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού κοινοποίησης της υπόθεσης COVID-19 από 25 σε 100. Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420.

Όσοι ταξιδεύουν για βασικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων ιδίως επαγγελματιών υγείας, διασυνοριακών εργαζομένων, εποχιακών εργαζομένων στη γεωργία, προσωπικού μεταφορών και ναυτικών, επιβατών σε διέλευση, όσων ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους ή εκείνων που έρχονται να σπουδάσουν θα πρέπει να συνεχιστεί να τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή από ποια χώρα προέρχονται.

Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ και τους κατοίκους μακράς διαρκείας καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Τα ταξίδια αυτά πρέπει να συνεχίσουν να υπόκεινται σε μέτρα που σχετίζονται με την υγεία, όπως δοκιμές και καραντίνα, όπως αποφασίζονται από τα κράτη μέλη.

Φρένο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης μεταλλάξεων

Όταν η επιδημιολογική κατάσταση μιας χώρας εκτός ΕΕ επιδεινώνεται γρήγορα και ιδίως εάν εντοπιστεί μια ανησυχητική μετάλλαξη ή που προκαλεί το ενδιαφέρον, ένα κράτος μέλος μπορεί να αναστείλει επειγόντως και προσωρινά όλα τα εισερχόμενα ταξίδια από πολίτες τρίτων χωρών που κατοικούν σε μια τέτοια χώρα.

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν επαγγελματίες του τομέα της υγείας, προσωπικό μεταφορών, διπλωμάτες, επιβάτες διέλευσης, εκείνοι που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, ναυτικοί και άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία ή για άλλους ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και σε καραντίνα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Την Πέμπτη οι συζητήσεις για το πράσινο πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν κατά τις χθεσινοβραδινές του συζητήσεις σε μια κοινή θέση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι το πιστοποιητικό πρέπει να συνοδευτεί με δωρεάν διαγνωστικά τεστ, όπως δωρεάν είναι και ο εμβολιασμός.

Self test για ταξίδι: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα

Προτείνει ακόμα τα δωρεάν τεστ Covid19 να χρηματοδοτηθούν με πόρους του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης και υπέβαλε συμβιβαστικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ευρωπαϊκή λύση για τη διευκόλυνση των δωρεάν τεστ ως μέσου για την αποκατάσταση του θεμελιώδους δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στη δωρεάν μετακίνηση, την αποφυγή διακρίσεων και την παροχή εναλλακτικής λύσης για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρει το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε γραπτή ανακοίνωση.

Υπερψηφίστηκε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δε θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης στο πλαίσιο της πανδημίας: 3,5 δισ. ευρώ (από τα οποία  τα κράτη μέλη συνεισέφεραν 750 εκ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά εμβολίων (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκ. ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το πιστοποιητικό  Covid-19», προσθέτει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει, επίσης ,την εφαρμογή της διαδικασίας κατεπείγοντος προκειμένου να επικυρωθεί η χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης σε συνδυασμό με τους κανονισμούς για το Πιστοποιητικό Covid-19 κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας του Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top