Υπερψηφίστηκε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» 

Ρεπορτάζ για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (25/4/21)

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας (η πρόταση Κομισιόν για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό), το οποίο πλέον ονομάζει «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19». Η θέση υπερψηφίστηκε με 540 υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: Έτοιμο για χρήση στα μέσα Ιουνίου

Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ». 
 
Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τετάρτη το βράδυ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. 

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» 

Σύμφωνα με το ΕΚ, ο ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο. 
 
Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. 

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές. 
 
Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ 119 και 31 αποχές, και η συμπληρωματική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ και 80 αποχές. 
 
Σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτό-απομόνωση ή άλλα τεστ. Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ». 

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να διατίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκφράζουν, επίσης, ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top