Κύπρος: Σε καθολικό lockdown από σήμερα και για τις δύο εβδομάδες του Πάσχα

Ποια μέτρα ισχύουν - Πώς θα κάνουν Ανάσταση

Κύπρος lockdown

Καθολικό lockdown είναι σε ισχύ στην Κύπρο, από τις 5 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έως τις 9 Μαΐου, εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονταν τις τελευταίες μέρες (περίπου 800). Το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 773 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Ανάμεσα στα μέτρα που επιβλήθηκαν για τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, εκτός από περιπτώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας ή υγείας.

Κορωνοϊός - Κύπρος: Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο τον Νοέμβριο του 2020

Επίσης, δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (πχ πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες), εκτός από την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), που θα επιτραπεί η παρουσία σε σπίτια μέχρι 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Σχεδόν άδεια από κόσμο η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία- φωτογραφία ΑΡ 21/4/21

Σχεδόν άδεια από κόσμο η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία- φωτογραφία ΑΡ 21/4/21

Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομο ημερησίως, με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Κύπρος: Μακριά από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πώς θα κάνουν Ανάσταση 

O εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να πηγαίνουν στους ναούς για ατομική προσευχή και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

Μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) επιτρέπεται η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου.

Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Άνδρας με προστατευτική μάσκα κοιτά τη βιτρίνα καταστήματος στη Λευκωσία - φωτογραφία ΑΡ

Άνδρας με προστατευτική μάσκα κοιτά τη βιτρίνα καταστήματος στη Λευκωσία - φωτογραφία ΑΡ

Κύπρος: Τι λειτουργεί και τι κλείνει τις επόμενες δύο εβδομάδες

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη την αναστολή λειτουργίας:

  • όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ' οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ' οίκον διανομή.
  • υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων
  • επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως καθορίζονται σε σχετικό Διάταγμα.
  • γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.   
  • επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, 
  • κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
  • oμαδικών φροντιστηρίων. Επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1). 
  • αθλητικών και κοινωνικών δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών

Από τη 10η Μαΐου 2021 αίρονται τα παραπάνω μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια Covid- 19 τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top