Αλεξέι Ναβάλνι: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τις διεθνείς αντιδράσεις

Κάνει απεργία πείνας εδώ και 20 ημέρες

Στιγμιότυπα από την άφιξη του Ναβάλνι στη Ρωσία μετά την δηλητηρίασή του. Video Reuters

Οι γιατροί των φυλακών αποφάσισαν να μεταφέρουν τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία, 20 ημέρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας που έχει οδηγήσει σε διεθνείς προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν πεθάνει στη φυλακή. 

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του λόγω απεργίας πείνας

Η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του 44χρονου Ναβάλνι σε νοσοκομείο τοπικών φυλακών, αν και δεν διευκρίνισε εάν η μεταφορά έχει ήδη γίνει. Επεσήμανε επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική» και ότι λάμβανε με τη συναίνεσή του «θεραπεία βιταμινών». 

Σύμμαχοι του Ναβάλνι, που δεν είχαν καμία πρόσβαση σε εκείνον από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι αναμένουν άσχημες ειδήσεις για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιοι σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Ναβάλνι φυλακή

Οι φυλακές IK-2 όπου κρατείται ο Αλεξέι Ναβάλνι. ap images

Η περίπτωση του Ναβάλνι έχει απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέλασε Ρώσους μυστικούς πράκτορες, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη σε φονικές εκρήξεις το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών.

Όσον αφορά τον επικριτή του Κρεμλίνου, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για αδιευκρίνιστες «επιπτώσεις» στην περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει σε ρωσική φυλακή. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα. 

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις και απέρριψε τις δηλώσεις ξένων χωρών για την υπόθεση. «Η κατάσταση της υγείας αυτών που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί σε ρωσικό έδαφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ζήτημα που τους αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Αλεξέι Ναβάλνι

Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι και η φυλακή

Ο Ναβάλνι, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς που έγινε γνωστός μέσω βίντεο τα οποία έγιναν viral και στα οποία ανέφερε τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει υψηλόβαθμοί Ρώσοι αξιωματούχοι, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για παλαιές κατηγορίες υπεξαίρεσης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Συνελήφθη επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού ανέρρωσε στη Γερμανία από τη δηλητηρίασή του, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία, μια ενέργεια που ο ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ευθύνη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top