Βέλγιο: Χαλαρώνει το lockdown η χώρα - Τι θα ανοίξει πρώτα

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Διαθέσιμα στα φαρμακεία του Βελγίου τα self tests από τις 6 Απριλίου / Reuters

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown στο Βέλγιο από τη Δευτέρα 19 Απριλίου και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 8 Μαΐου, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της χώρας (Ομοσπονδία και περιφέρειες), μετά από επτάωρη συνεδρίαση.

Βρέθηκε νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο - Έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξανανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, μετά από τρεις εβδομάδες που παρέμειναν κλειστά συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα. Μόνο οι τέσσερις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν παρουσία τις μισές μέρες τις εβδομάδας, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις θα κάνουν μάθημα με φυσική παρουσία κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η φυσική παρουσία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι 20%. 

Από τις 19 Απριλίου το Βέλγιο επιτρέπει και πάλι τα μη απαραίτητα ταξίδια, τα οποία όμως συνεχίζουν ταυτόχρονα να αποθαρρύνονται έντονα από τις Αρχές. Τα ταξίδια προς το Βέλγιο από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ ή Σένγκεν) απαγορεύονται. Οι ισχύοντες κανόνες για τεστ και καραντίνα παραμένουν.

Στις 26 Απριλίου ξανανοίγουν τα κομμωτήρια και τα επαγγέλματα επαφής. Από τις 26 Απριλίου διευρύνεται ο κύκλος επαφών σε εξωτερικούς χώρους από τέσσερα άτομα σε δέκα.

Στις 8 Μαίου ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με υγειονομικό πρωτόκολλο που αναμένεται να προσδιοριστεί και ενδέχεται να αφορά περιορισμένο αριθμό ατόμων στα τραπέζια. Ολικό άνοιγμα της εστίασης δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο και αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ παραμείνει σταθερά κάτω από τους 500.

Αν επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών ως τις 8 Μαΐου, θα διευρυνθούν και οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εξωτερικές δραστηριότητες στα αθλητικά κέντρα θα λειτουργούν για 25 άτομα το πολύ για τους άνω των 18 ετών, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους για τους κάτω των 12 ετών. Επίσης, θα επιτρέπονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους έως και 50 άτομα.

Αναμένεται προσαρμογή των ωραρίων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top