Βρέθηκε νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο - Έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα

Η παραλλαγή αυτή δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν

Nέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε από το πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και προς το παρόν, η μετάλλαξη αυτή φέρεται να σχετίζεται με περίπου το 4% των λοιμώξεων στη χώρα.

Το στέλεχος B.1.214 ή «Spike Insertion» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και η εξάπλωσή του παρακολουθείται στενά από ερευνητές από το ULiège και το KU Leuven, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir.

Κορωνοϊός: Όσα γνωρίζουμε για τις δύο μεταλλάξεις του ιού μέχρι σήμερα

«Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα με αυτήν την παραλλαγή και χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να μάθουμε τις επιδράσεις του ιού. Μπορούμε όμως να δούμε ότι αυξάνεται σταδιακά στο Βέλγιο, ιδίως στις Βρυξέλλες, στη Φλαμανδική Μπραμπάντ και στο Ενό», δήλωσε ο Βίνσεντ Μπουρς, καθηγητής ανθρώπινης γενετικής και επικεφαλής του εργαστηρίου ανάλυσης και αλληλουχίας Sars-Cov-2 στο πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Κορωνοϊός: «Οι ιοί μεταλλάσσονται»

Πρόσθεσε ότι αυτή η παραλλαγή τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων επειδή είχε μια «μετάλλαξη που σχεδόν ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί πριν».

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις

Παρακολούθηση και περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να έχουμε καλύτερη γνώση για τις μεταλλάξεις, επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες του ΕΜΑ, ECDC και ΠΟΥ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του τομέα επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), Μπούνο Τσιάνκο, η βρετανική μετάλλαξη είναι 75% πιο μεταδοτική, δημιουργεί περισσότερη νόσηση και προκαλεί περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά δεν έχουμε στοιχεία ότι δημιουργεί προβλήματα στην ανοσία και τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί με εμβολιασμό ή ανάρρωση. Η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυτή τη στιγμή. 

Κορωνοϊός: «Υπάρχουν δύο ακόμα μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία»

Ανησυχία προκαλούν στην ΕΕ ακόμα δύο μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική και ενέχει κίνδυνο επαναμόλυνης ατόμων που έχουν αναρρώσει. Βρίσκεται ήδη σε 18 χώρες.

Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη βρίσκεται σε 9 χώρες της ΕΕ, δεν είναι όμως η πιο συχνή μετάλλαξη και μπορεί να επαναμολύνει και σε όσους έχουν αντισώματα. Ο ίδιος εξήγησε ότι ακόμη και αν οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, ανταποκρίνονται στα ίδια ακριβώς μέσα αντιμετώπισης που ανταποκρίνεται και το βασικό στέλεχος του Sars-Cov2. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top