Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία

«Δε θέλουμε πόλεμο» λέει η χώρα

Γενς Στόλτενμπεργκ

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά ότι έχουν μεταφερθεί ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία» και υπενθύμισε ότι «δε δεχόμαστε παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

 Οι Γενς Στόλτενμπεργκ και Ντμίτρο Κούλεμπα / AP Images

Κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Στο μέλλον «θέλουμε να δούμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ» ανέφερε.

«Η Ουκρανία δε θέλει πόλεμο»

Παρομοίως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για ανταλλαγή απόψεων για τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και τα σύνορα με τη Ρωσία και σημείωσε την ανησυχία της χώρας του για τις ανοιχτές απειλές Ρώσων επισήμων. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ / AP Images

Τόνισε ακόμα ότι η Ουκρανία δε θέλει πόλεμο αλλά διπλωματικούς και πολιτικούς τρόπους ατιμετώπισης της έντασης. Σημείωσε ότι με βάση το άρθρο 50 ΝΑΤΟ και Ουκρανία μπορούν να ενεργοποιήσουν μηχανισμό αλληλεγγύης αν δεχθούν απειλές και επιθέσεις και επεσήμανε ότι η Ρωσία δε θα αιφνιδιάσει ξανά.

Τόνισε τέλος ότι «πέρα από τα λόγια, θέλουμε πρακτική βοήθεια» και χαιρέτισε τη διάθεση του Γενικού Γραμματέα προς αυτό.

Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκνεν, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία,
μεταξύ άλλων μέσω της επιθετικής ρητορικής και της παραπληροφόρησης, της αύξησης των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και της κυκλοφορίας στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο ομόλογός του συζήτησαν τη σημασία της προώθησης του κράτους δικαίου και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των θεσμών της Ουκρανίας, τη στήριξη των προσπαθειών κατά της διαφθοράς και την προώθηση των φιλοδοξιών της για την Ευρωατλαντική ένταξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top