ΗΠΑ: Το σχέδιο Μπάιντεν για την πάταξη της ένοπλης βίας - «Είναι επιδημία»

Κανένα από τα μέτρα δεν παραβιάζει το δικαίωμα της οπλοκατοχής, είπε

Στιγμιότυπα από την ομιλία Μπάιντεν για τη μείωση της οπλοκατοχής- ΑΡ video hub

Το σχέδιο του για την πάταξη της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καλώντας το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει τα «όπλα φαντασίας», τα μη εγγεγραμμένα πυροβόλα όπλα που συναρμολογούνται και μπορούν λειτουργικά να μετατρέψουν τα πιστόλια σε τουφέκια.

Τζo Μπάιντεν: Μεταρρύθμιση μαμούθ για μεσαία τάξη και νέες θέσεις εργασίας

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «επιδημία» τη βία των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ. «Είναι εθνική ντροπή» είπε κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από τέτοιες επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων. Τραγική ειρωνεία είναι δε, ότι την ώρα που ανακοίνωνε τα μέτρα κατά της ένοπλης βίας, σε εξέλιξη ήταν επίθεση στο Τέξας, με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες.

Τέξας: Ένοπλος εισέβαλε σε κατάστημα επίπλων – Ένας νεκρός

Πριν παρουσιάσει το σχέδιο του, διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

 O Tζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου- φωτογραφία ΑΡ

 O Tζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου- φωτογραφία ΑΡ

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αιματοχυσίες και οι αυτοκτονίες και σε αυτό το πλαίσιο ο Μπάιντεν ζήτησε:

  • να απαγορευτεί η κατοχή τουφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας
  • να καταργηθούν τα όπλα που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς
  • να δώσει στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών μια ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να καταστεί ευκολότερο για τις Πολιτείες να υιοθετούν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο ώστε να ληφθούν πιο επιθετικά μέτρα.

Μακελειό στην Καλιφόρνια: Τέσσερις νεκροί ανάμεσά τους κι ένα παιδί

«Βιώσαμε περισσότερες τραγωδίες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε», είπε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) θέλουν δράση... Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και το θάρρος να δράσουμε», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρικτής εδώ και καιρό της επιβολής περιορισμών στις πωλήσεις όπλων, είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό. Η σειρά των πρόσφατων «mass shootings», βίαιων επεισοδίων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πολλά θύματα, αύξησαν την πίεση που ασκείται στον Λευκό Οίκο για να περάσει στη δράση.

Μακελειό στις ΗΠΑ: Δέκα οι νεκροί από τους πυροβολισμούς στο σούπερ μάρκετ

Μετά τις θανάσιμες επιθέσεις στην Τζόρτζια και κατόπιν στο Κολοράντο, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και να εγκρίνει νόμο για την καλύτερη εξακρίβωση του ιστορικού και του ποινικού μητρώου των αγοραστών. Όμως οι οριακές πλειοψηφίες που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου περιπλέκουν την έγκριση νομοσχεδίων για το ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά την αμερικανική κοινωνία.

Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων θα του επιτρέψει να προχωρήσει γρηγορότερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top