Ρώσος κατάσκοπος «δίνει» τον Πούτιν: «Έχει λίστα θανάτου»

Αυτοί είναι οι άνδρες που φέρεται να κινδυνεύουν

Βλαντιμίρ Πούτιν

Μία «λίστα» με επικριτές του που θέλει να εκτελέσει μετά την πανδημία φέρεται να έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την αποκάλυψη, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, έκανε Ρώσος κατάσκοπος και ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι «κανένα σκουπίδι δεν μπορεί να κρυφτεί από εμάς».

Πούτιν: Αυτοί είναι οι άνδρες που βρίσκονται στη «λίστα» του

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror, συνολικά έξι από αυτούς που βρίσκονται στη «λίστα» θανάτου του Ρώσου προέδρου μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο: Vladimir Ashurkov, Mikhail Khodorkovsky, Evgeny Chichvarkin and Boris Karpichkov.

Ο 49χρονος Vladimir Ashurkov, στον οποίον δόθηκε άσυλο το 2015, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ως επενδυτικός τραπεζίτης στη Ρωσία λόγω των σχέσεων με τον εχθρό του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι που και αυτός δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Navitchok πριν μερικούς μήνες.

Vladimir Ashurkov

Vladimir Ashurkov και Αλεξέι Ναβάλνι. AP Images

Ο Mikhail Khodorkovsky είναι ένας 57χρονος δισεκατομμυριούχος πετρελαίου της Σιβηρίας, που ζει σήμερα εξόριστος στο Λονδίνο. Πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή αφού κατηγορήθηκε για απάτη το 2003.

Mikhail Khodorkovsky

Mikhail Khodorkovsky. AP Images

Ο 62χρονος Boris Karpichkov είναι επίσης πρώην κατάσκοπος που απέφυγε στη Βρετανία, φτάνοντας το 1998. Επιβίωσε από δύο προσπάθειες δηλητηρίασης ενώ βρισκόταν στη Νέα Ζηλανδία. Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι στόχοι του Πούτιν, όπως ο ίδιος, θέλουν να είναι δημόσια τα ονόματά τους, καθώς, όπως είπε «είναι ο μόνος τρόπος για να μείνεις ζωντανός».

Στη «λίστα» Πούτιν βρίσκεται και ο 46χρονος δισεκατομμυριούχος Evgeny Chichvarkin, ο οποίος έκανε την περιουσία του μετά την ίδρυση του μεγαλύτερου λιανοπωλητή κινητών τηλεφώνων της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες πήρε τους ιατρικούς λογαριασμούς της Navalny.

Τέλος, στο στόχαστρο του Ρώσου προέδρου φέρεται να βρίσκονται και μακροχρόνιοι εχθροί του Κρεμλίνου, όπως ο Αμερικανός γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο Bill Browder, ο οποίος προσπάθησε να αποκαλύψει την «λεηλασία» των επενδύσεών του στη χώρα από διεφθαρμένους αξιωματούχους, αλλά και ο πρώην αξιωματικός του MI6, Christopher Steele, που αναγνωρίστηκε το 2017 ως συγγραφέας του «βρώμικου φακέλου» που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία συνέταξε ένα αρχείο συμβιβαστικών πληροφοριών για τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Bill Browder

Bill Browder. AP Images

Christopher Steele

Christopher Steele. AP Images

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο προχωρά σε αντίστοιχες πρακτικές. Πριν την υπόθεση Ναβάλνι, και στο παρελθόν Ρώσοι πράκτορες κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρώην αξιωματικό της KGB Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Τζούλια χρησιμοποιώντας το νευρικό πράκτορα Novichok στο Salisbury το 2018. Και η δολοφονία του πρώην Ρώσου κατάσκοπου Alexander Litvinenko στο Λονδίνο με χρήση ραδιενεργού πολωνίου 210, είναι επίσης πολύ πιθανό να έχει διαταχθεί από το Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top