Πυροβολισμοί στον Έβρο: Ανησυχία στην ΕΕ μετά την αναφορά από τη Frontex

Γιόχανσον: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για τέτοια περιστατικά»

Διπλή πρόκληση σημειώθηκε στην Άγκυρα. Στις 5 και στις 7 Μαρτίου Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν δυο φορές κι αυτό πιστοποιείται από την έκθεση της Frontex- Ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου Star 12/3/21

Την ανησυχία της ΕΕ για τα περιστατικά με πυροβολισμούς «κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδας» εξέφραση η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ το οποίο διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη υπό την πορτογαλική προεδρία.

Έβρος: Πυροβολισμοί στον αέρα από Τούρκους στρατιώτες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη η αρμόδια Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι έλαβε αναφορά από την ηγεσία της Frontex στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά πυροβολισμών στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας στο Έβρο και επεσήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για τέτοια περιστατικά και κάθε φορά ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί στα σύνορα της ΕΕ ακόμα κι όταν οι πυροβολισμοί δεν στρέφονται κατά προσώπων».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Frontex θα συζητήσει το θέμα στο διοικητικό της συμβούλιο», αλλά, όπως είπε, «θα το συζητήσω κι εγώ με τις ελληνικές Αρχές όταν θα πάω στην Αθήνα στο τέλος του μήνα».  Η Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι αυτό θα αποτιμηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης σχέσης με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου 27 Υπουργοί εξέτασαν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό, την πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και μια εμπιστευτική έκθεση των κοινοτικών υπηρεσιών για τις τρίτες χώρες και τη συνεργασία τους στο επίπεδο των επανεισδοχών η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία μεταξύ 39 κρατών, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Καμπρίτσα και αφορά το 2019.

Μια από τις πρόνοιες της όλης συζήτησης είναι να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και των 39 κρατών με αμοιβαιότητες ως κίνητρο, όπως για παράδειγμα η φιλελευθεροποίηση των διαδικασιών θεωρήσεων. 

Η συνεννόηση με τα τρίτα κράτη πρέπει να είναι συνολική και να αφορά διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα η βοήθεια για την πανδημία, η συνδρομή μας στα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και η ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών

Ειδικά για την Τουρκία εξήγησε αναλυτικά ότι «το θέμα της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, φυσικά θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες μέρες. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία ότι θα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία, ειδικά το κομμάτι των διακινητών και να κάνουν τις ειστροφές από τα ελληνικά νησιά».

Όπως σημείωσε «και η ΕΕ και η Τουρκία σταμάτησαν – η ΕΕ παίρνει από την Τουρκία πρόσφυγες για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα».«Όταν ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, και οι δύο πλευρές σταμάτησαν. Αλλά ξεκινήσαμε ξανά τον περασμένο Αύγουστο. Οπότε μετεγκαταστήσαμε 2.500-3.000 άτομα από την Τουρκία από τότε, παρόλο που είμαστε ακόμα σε πανδημία. Αλλά η Τουρκία δεν έχει ξαναρχίσει τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά και αυτό περιμένω να κάνει».

Είδαμε τι έκανε η Τουρκία πριν από ένα χρόνο που χρησιμοποίησε σαν απειλή ουσιαστικά τους μετανάστες κατά της Ελλάδας και της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και περιμένω από την Τουρκία να μην το ξανακάνει

Σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση σήμερα στα ελληνικά νησιά είναι καλύτερη, καθώς εκεί βρίσκοντααν 42.000 μετανάστες όταν ανέλαβε και σήμερα είναι 15.000. «Δεν είναι όλα καλά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος» κατέληξε.

Τέλος, η Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι το ψηφιακό πράσινο πάσο που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν ως πρόταση προς το Συμβούλιο θα αφορά εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top