Μπορέλ προς Ευρωβουλευτές: «Η Ρωσία προσπαθεί να μας διαιρέσει»

Τι είπε για το ταξίδι του στη Μόσχα για το οποίο δέχθηκε σκληρή κριτική

Οι συνομιλίες Μπορέλ - Λαβρόφ και διπλωματών στη Μόσχα- βίντεο ΑΡ

Η ΕΕ θα εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη διαπίστωση της διολίσθησης της χώρας αυτής στον αυταρχισμό, τη συγκρουσιακή τακτική έναντι της ΕΕ και την επιμονή να συντηρεί περιφερειακές κρίσεις τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, απευθυνόμενος σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για το ταξίδι του στη Μόσχα και την παραίτησή του που ζητήθηκε από 73 Ευρωβουλευτές.

Μπορέλ: 73 Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή του μετά το ταξίδι στη Μόσχα 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και ένα συγκρουσιακό μοντέλο σχέσης με την ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διαφορά ανάμεσα στις ανοικτές και κλειστές κοινωνίες. 

Ο Μπορέλ προειδοποίησε επίσης τους Ευρωβουλευτές ότι «η Ρωσία προσπαθεί να μας διαιρέσει» σημειώνοντας ότι ως τώρα δεν το έχει καταφέρει και τόνισε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους».

Μπορέλ Ρωσία: Να βρούμε σημεία συνεργασίας - Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσία βρίσκονται ξανά στο σημείο της αφετηρίας προ της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου, η Ρωσία δε μετατράπηκε σε κανονική δημοκρατία και ο ενιαίος πολιτικός χώρος από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ ουδέποτε έγινε πραγματικότητα, επεσήμανε ο ίδιος.

Τι είπε για το ταξίδι του στη Ρωσία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι από ταξίδι του εισέπραξε την άρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με την ΕΕ, όσο η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ατζέντα. 

Ο ίδιος επεσήμανε το πλαίσιο έντασης και το ρίσκο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο μετά τις επαφές που είχε, καθώς η Ρωσία διολισθαίνει σε πλήρως αυταρχικό καθεστώς, χωρίς κανένα άνοιγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου. 

Επιπλέον, ο Μπορέλ, επεσήμανε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την ΕΕ και θεωρεί το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια. 

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Ρωσίας να μπει σε συζητήσεις με την ΕΕ ούτε για τις περιφερειακές κρίσεις, την εισβολή στην Ουκρανία ή το καθεστώς της Λευκορωσίας και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τον πρόεδρό τους. 

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Ναβάλνι παρά τις εκκλήσεις του Υπάτου Εκπρόσωπου προς τον Σ.Λαβρόφ δεν υπήρξε καμία βελτίωση, ενώ παρομοίως η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει σε μια επιπλέον επιθετική κίνηση προς την ΕΕ με την απέλαση των τριών διπλωματών. 

Επισημαίνοντας την προοπτική των κυρώσεων, ξεκαθάρισε ότι ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών στη χώρα αυτή, η οποία δε συμμερίζεται απαραίτητα τις επιλογές της ηγεσίας της.

Ζήτησε τέλος τη διατήρηση ανοικτών των διαύλων της επικοινωνίας, αλλά υπεραμύνθηκε της επιλογής του να ταξιδέψει στη Μόσχα, αφενός για να διαπιστώσει και να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και για να καταδείξει τη σημασία των θεμάτων που άπτονται του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί τους εδάφους και «όχι από την ασφάλεια του γραφείου μου στην Κομισιόν ή την ΕΥΕΔ» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Μπορέλ: Tα περισσότερα κράτη μέλη είχαν εγκρίνει την επίσκεψη 

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποίηθεί 19 επισκέψεις Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, ή αρχηγών κρατών, υπενθύμισε ο Ζοζέπ Μπορρέλ στα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στα ισπανικά, θέλησε να απαντήσει εκτός κειμένου στους ευρωβουλευτές.

«Μερικές φορές, ακούγοντας κάποιους από εσάς, είχα την αίσθηση ότι εκείνος που απέλασε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ήμουν εγώ! Να συμφωνήσουμε ότι ο κ. Λαβρόφ τους απέλασε. Ως αντίδραση στις δημόσιες δηλώσεις μου για τον Ναβάλνι; Μπορεί. Αλλά εκείνος το έκανε» επεσήμανε στην ολομέλεια.

Όπως τόνισε: «μερικά από όσα άκουσα και που διαβάζω στον Τύπο δεν απεικονίζουν την αλήθεια. Γιατί είναι σαφές ότι ήμουν μπροστά στον κ. Λαβρόφ όταν καταδίκασα τη δίκη Ναβάλνι και την απόπειρα δολοφονίας του, καθώς και την καταστολή της κοινωνίας πολιτών. Δύο φορές το δήλωσα, στην αρχή και το τέλος. Πώς μου λέτε ότι δεν υπερασπίστηκα το θέμα Ναβάλνι και τις δημόσιες διαδηλώσεις;", είπε.

«Για κάποιους από εσάς το πρόβλημα είναι ότι η επίσκεψη έγινε. Ξέρετε πόσες συναντήσεις Υπουργών από κράτη μέλη έγιναν στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια; 19 επισκέψεις! Οπότε τελικά έπρεπε να πάμε ή να μην πάμε; Ή να πάμε όλοι εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γιατί με έχετε τότε; Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα; Ίσως ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό. Πήγαμε για να ξεκαθαρίσουμε με σαφή τρόπο και διά ζώσης την απόψή μας. Φυσικά το να μην πάμε πολύ πιο εύκολο και λιγότερους κινδύνους. Πίστευα ότι έπρεπε να γίνει», ξεκαθάρισε.

«Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε να πάμε μετά, όταν θα έχει καταδικαστεί ο Ναβάλνι. Αξιολόγησα διαφορετικά, με υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Μια μικρή πλειοψηφία αντιτάχθηκε. Άποψή μου είναι ότι για να υπερασπιστούμε ανθρώπινα δικαιώματα που είναι στο DNA μας πρέπει να κάνουμε τέτοια βήματα σε σημαντικές στιγμές, να το πούμε σε αυτούς που δεν έχουν αυτές τις αρχές» επεσήμανε ο Ύπατος Εκρπόσωπος.

«Να παραδεχτούμε ότι η ερμηνεία των μέσων ενημέρωσης και η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι δεν ήταν επωφελής η επίσκεψη. Γιατί όμως; Πρέπει να αναλύσουμε τους διαφορετικούς λόγους αν δε θέλουμε να μη γίνει τσίρκο. Γιατί αλλιώς ο τελικός νικητής θα είναι το Κρεμλίνο που θα βλέπει διαιρέσεις και θα χαίρεται. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, να μην αφήσουμε διαφορές μας να μας αποδυναμώσουν. Να χτίσουμε στην ενότητα των αρχών και των θεσμικών οργάνων. Και στο συμβούλιο των Υπουργών και  στη Σύνοδο Κορυφής να δούμε ποια η θέση μας απέναντι στην Ρωσία» κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top