Τουρκία: Νέα επίθεση Ερντογάν στους ΛΟΑΤΚΙ - Διεθνείς αντιδράσεις

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν είναι σε θέση να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας

Διεθνείς επικρίσεις δέχεται η Τουρκία για την αντίδραση των αρχών της χώρας στις διαδηλώσεις φοιτητών και καθηγητών, που συνεχίζονται, για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού (ακαδημαϊκού και πρώην υποψηφίου του AKP) από τον Ερντογάν, στη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν τη διαδικασία του διορισμού αντιδημοκρατική. Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε νέα «επίθεση» κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. 

Επεισόδια και συλλήψεις φοιτητών για τον πρύτανη που διόρισε ο Ερντογάν

State Department: Kαταδικάζουμε τη ρητορική Ερντογάν κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Τουρκία

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του State Department, Νεντ Πράις, κατά τη σημερινή ενημέρωση τύπου, καταδικάζοντας τη ρητορική Ερντογάν για τους ΛΟΑΤΚΙ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη.

«Είναι απαράδεκτο! Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη ρητορική Ερντογάν κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Ανησηχούμε για τις συλλήψεις των φοιτητώνκ και άλλων διαδηλωτών και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό».

Σύλληψη φοιτητή στην Κωνσταντινούπολη - φωτογραφία ΑΡ

Σύλληψη φοιτητή στην Κωνσταντινούπολη - φωτογραφία ΑΡ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Κανείς δεν είναι σε θέση να επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Τουρκίας»

Αιχμηρή απάντηση για τις διεθνείς επικρίσεις ήρθε από του τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο κάνει λόγο για «κύκλους που σχετίζονται με την τρομοκρατία» στα γεγονότα των διαδηλώσεων, και επισημαίνει ότι αυτοί που «προσπαθούν να δώσουν στη χώρα μας μαθήματα δημοκρατίας και νόμων, τους καλούμε να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη. Κανείς δεν είναι σε θέση να επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στη χώρα μας η ελευθερία έκφρασης, όπως και το δικαίωμα συναθροίσεων και διαμαρτυριών, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, έτσι και από τώρα και μετά, θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά και τις υποχρεώσεις τους, με την αρμοδιότητα που τους παρέχουν οι νόμοι.

Καθώς εντοπίσθηκαν προσπάθειες διείσδυσης και υποκίνησης από εκτός πανεπιστημίου κύκλους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, στο πλαίσιο των νόμων μας, λαμβάνονται τα απαραίτητα και αναλογικά μέτρα ενάντια στις παράνομες αυτές ενέργειες που υπερβαίνουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Προειδοποιούμε αυτούς τους κύκλους (στο εξωτερικό) να μη χρησιμοποιούν ρητορική που εξωθεί ομάδες να χρησιμοποιούν παράνομα μέσα και να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες

Είναι ακόμη στη μνήμη μας οι πρόσφατες δυσανάλογες εικόνες βίας σε βάρος αθώων πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας των αποκαλούμενων “εξελιγμένων” δημοκρατιών απέναντι στην παραμικρή αντίρρηση ενάντια στις κυβερνήσεις. 

Με την κατάσταση να είναι έτσι, αυτούς που παραβλέπουν τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και τον αγώνα με αυτά που στο πλαίσιο του νόμου δίνει η Τουρκία και προσπαθούν να δώσουν στη χώρα μας μαθήματα δημοκρατίας και νόμων, τους καλούμε να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη. Κανείς δεν είναι σε θέση να επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Η νέα «επίθεση» στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Εκτός από τις ΗΠΑ που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συλλήψεις φοιτητών και την αντί ΛΟΑΤΚΙ ρητορική, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε επίσης να δοθεί τέλος στην υπερβολική χρήση βίας εις βάρος φοιτητών και διαδηλωτών καταδικάζοντας μέσω Twitter «τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια των αξιωματούχων».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους φοιτητές που διαδήλωναν ως «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χθες, ότι «δεν υπάρχει αυτό που λέμε ΛΟΑΤΚΙ». Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος παρομοίασε τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον ενός πρύτανη με «τρομοκράτες» και επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

«Δε θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας», είπε σε ομιλία ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις φοιτητών.

«Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Άγκυρα - φωτογραφία ΑΡ

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Άγκυρα - φωτογραφία ΑΡ

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των οποίων έχουν γίνει ένα από τα αιτήματα της αμφισβήτησης μετά τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν για προσβολή του ισλάμ επειδή διοργάνωσαν μια καλλιτεχνική έκθεση που περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου.

ΛΟΑΤΚΙ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική. Προχωράμε προς το μέλλον με αυτές τις αξίες

Κρίνοντας πως ο εν λόγω πίνακας προσέβαλε το ισλάμ, Τούρκοι αξιωματούχοι, κυρίως ο Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πολλαπλασίασαν τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Απελευθέρωση φοιτήτριας: «Είμαστε δούλοι του Θεού και όχι του κράτους. Μόνο εκείνον αναγνωρίζουμε ως εξουσία»

Σε δήλωση που έγινε έξω από δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, η φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Βοσπόρου που είχε συλληφθεί, είπε αμέσως μετά την απελευθέρωση της: «Μαζί με 51 φίλους μας, όλοι μας αφεθήκαμε ελεύθεροι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που γνωρίζουμε ως αληθή. Βρισκόμαστε εδώ επειδή γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και δε διστάζουμε να τα εκφράζουμε. Βρισκόμαστε εδώ επειδή είμαστε δούλοι του Θεού και όχι του κράτους και μόνο εκείνον αναγνωρίζουμε ως εξουσία».

Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες δεν αποδυναμώνονται, παρά την όλο και πιο άγρια καταστολή των αρχών. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Μπουλού και την απελευθέρωση των τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που συνελήφθησαν για τη διοργάνωση μιας έκθεσης που περιελάμβανε τον αμφιλεγόμενο πίνακα. Η σύλληψη φοιτητών στη διάρκεια των διαδηλώσεων προκάλεσε κατακραυγή και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top