Επεισόδια και συλλήψεις φοιτητών για τον πρύτανη που διόρισε ο Ερντογάν

Δεν έχει σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση - Ήταν πρώην υποψήφιος στο ΑΚΡ

Τη σκληρή επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας προκάλεσε η διαμαρτυρία φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου για τον πρύτανη που διόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Τις τελευταίες δύο μέρες έχουν γίνει πάνω από 300 συλλήψεις φοιτητών, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαμαρτυρίες.

οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαμαρτυρίες.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία- φωτογραφία ΑΡ

Φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου, αψήφησαν την απαγόρευση διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν και διαμαρτυρήθηκαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Πρόκειται για ακαδημαϊκό και πρώην υποψήφιο του κόμματος του Ερντογάν (AKP), το 2015. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας έτσι συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Γιατί αντιδρούν φοιτητές και καθηγητές

Ο Μελίχ Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί. 

«Δε θέλουμε διορισμένους πρυτάνεις», «Δε θα σταματήσουμε» και «Μακριά τα χέρια σας από τα πανεπιστήμια» είναι μερικά από τα συνθήματα των διαμαρτυρόμενων φοιτητών, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Συγκρούσεις τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών - φωτογραφία ΑΡ

Συγκρούσεις τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών - φωτογραφία ΑΡ

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Πάντως, ο Μελίχ Μπουλού δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά την όξυνση της έντασης. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπουλού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ».

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση – Ζητούν να παραιτηθεί ο Μπουλού

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), επέκρινε τις συλλήψεις των φοιτητών και κάλεσε τον Μπουλού να παρατηθεί για να τερματιστεί «αυτή η άσχημη κατάσταση».

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, σε ανοικτή του επιστολή προς τον Μπουλού του επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να θυσιάσει τη θέση του παρά «την ακαδημαϊκή ειρήνη, τη νεολαία και το μέλλον μας». 

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη 159 φοιτητές που ζητούσαν να παραιτηθεί ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Επίθεση Ερντογάν εναντίον κινήματος ΛΟΑΔ

Οι νέες διαδηλώσεις και οι συλλήψεις σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά τη σφοδρή επίθεση του τούρκου προέδρου εναντίον του κινήματος ΛΟΑΔ, μέλη του οποίου διαδήλωναν συμπαραστατικά προς τους φοιτητές. Συνελήφθησαν διότι κρέμασαν πίνακα που τοποθετούσε στον ιερότερο τόπο του Ισλάμ σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΔ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μέλη του κινήματος αυτού για «βανδαλισμό» , τονίζοντας ότι η νεολαία του κόμματός του «δεν ανήκει» σε αυτή την κοινότητα, ότι η χώρα του δε θα βαδίσει «στο μέλλον με μια νεολαία ΛΟΑΔ, αλλά με μια νεολαία αντάξια της ένδοξης ιστορίας αυτού του έθνους», απευθυνόμενος σε στελέχη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι φοιτητές που συνελήφθησαν εξαιτίας του πίνακα με το σύμβολο του κινήματος ΛΟΑΔ κατηγορούνται για «υποκίνηση μίσους» από τις αρχές. Οι δύο τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, άλλοι δύο παραμένουν προφυλακισμένοι.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές δεν είναι φοιτητές, αλλά «τρομοκράτες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top