Εξελίξεις στην Ιταλία: Ο Ντράγκι έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Καλείται να διαπραγματευτεί με τα κόμματα

Η άφιξη του Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Κυρηνάλιο για να συναντήσει τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα- βίντεο ΑΡ

Εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Μάριο Ντράγκι καλείται πλέον να διαπραγματευτεί με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι μετά την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης - φωτογραφία ΑΡ

Συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι μετά την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης - φωτογραφία ΑΡ

«H κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε τη δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία», είπε ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός στα ιταλικά και ξένα  μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ιταλία: Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί κι ένας υφυπουργός του Ρέντσι

Στις προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Τέλος, εξήγησε ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων  των πολιτικών κομμάτων  και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στη συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι στο προεδρικό μέγαρο πριν ανακοινώσει την εντολή που έλαβε - φωτογραφία ΑΡ

Ο Μάριο Ντράγκι στο προεδρικό μέγαρο πριν ανακοινώσει την εντολή που έλαβε - φωτογραφία ΑΡ

Ποιοι στηρίζουν τον Ντράγκι 

Μέχρι αυτή τη στιγμή, την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δε θα προσφέρει την αρωγή του στη νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε».

Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση,  αλλά θα υπερψηφίσουν  μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα στην χώρα.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «O Μάριο Ντράγκι αποτελεί αντικείμενο σεβασμού και θαυμασμού»

Iικανοποιημένη είναι και η ΕΕ με αυτή την εξέλιξη. «O Μάριο Ντράγκι αποτελεί αντικείμενο σεβασμού και θαυμασμού στην πόλη μας (Βρυξέλλες) και πέραν αυτής» δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον τέως κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Αντιπρόεδρος ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να κάνει υποδείξεις και το ζήτημα αφορά αποκλειστικά στην Ιταλική Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Απαντώντας σε ερώτηση για τη γενικότερη πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης των θεσμών της, με κριτήριο την πολιτική σταθερότητα, υπέδειξε τις ανά χώρα συστάσεις της Κομισιόν, όπως έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.

Πώς έφτασε η Ιταλία στην ανάθεση συγκρότησης κυβέρνησης σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία, στις 26 Ιανουαρίου. Στόχος ήταν να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Χθες, ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, που είχε λάβει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή, τον ενημέρωσε ότι οι δυνάμεις που έως τώρα συνέθεταν την κυβέρνηση Κόντε δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν νέα κυβερνητική συμμαχία. Η ρήξη φαίνεται να ήρθε από τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέσω Twitter τόνισε διαφώνησαν σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τον υγειονομικό τομέα, η παιδεία, τα μέτρα στήριξης των ανέργων και το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ιταλών.

Μετά τη νέα αυτή ρήξη του Ρέντσι με τους πρώην συμμάχους του (Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, Πέντε Αστέρια και Ιταλική Αριστερά), ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσει να συντεθεί νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Εφόσον δεν μπορούσε να βρεθεί λύση, ο Ιταλός πρόεδρος πέρασε στο επόμενο βήμα. Στο να αναθέσει σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top