Ουγγαρία: Προκαταρκτική έγκριση για εμβόλια AstraZeneca και Sputnik V

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο

Η Ουγγαρία ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στις 26 Δεκεμβρίου - βίντεο ΑΡ

Η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας για τα φάρμακα έδωσε προκαταρκτική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Την είδηση έκανε γνωστή ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γκεργκέλι Γκουλιάς, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, θα μεταβεί αργότερα σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με το εμβόλιο Sputnik κατά του κορωνοϊού.

Ρωσία: Θα ζητήσει έγκριση από τον ΕΜΑ για το Sputnik V

Αν εξασφαλίσει μια συμφωνία για αποστολή εμβολίων από τη Ρωσία, η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παραλάβει το εμβόλιο Sputnik V, υπογραμμίζοντας τη βιασύνη της Βουδαπέστης να άρει τα μέτρα του lockdown, που έχει επιβάλει εξαιτίας του κορωνοϊού, ώστε να ενισχύσει την οικονομία. 

Aστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στην Ουγγαρία - φωτογραφία ΑΡ

Ο Γκουλιάς δήλωσε πάντως πως τα προβλήματα της Ρωσίας με την προμήθεια του εμβολίου έχουν λυθεί και πως ελπίζει ότι μια «μεγαλύτερη ποσότητα» του εμβολίου Sputnik V θα παραδοθεί σύντομα στην Ουγγαρία. 

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για το ρωσικό εμβόλιο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει επίσης εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, αλλά μια απόφαση γι' αυτό αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου. 

Ο Γκεργκέλι Γκουλιάς δήλωσε ακόμη πως η ουγγρική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα τους ισχύοντες περιορισμούς στο πλαίσιο του lockdown, όμως είναι απίθανο αυτοί να αρθούν μέχρι να λάβουν χώρα μαζικοί εμβολιασμοί και να μειωθούν τα ποσοστά των μολύνσεων. 

Χθες Τετάρτη, η Ρωσία υπέβαλε αίτημα έγκρισης του εμβολίου Sputnik V από την ΕΕ ενόψει της αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)  τον Φεβρουάριο.

Η Ουγγαρία μπήκε στις αρχές Νοεμβρίου σε μερικό lockdown, διατηρώντας μόνο τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία ανοιχτά και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ. Από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 11.612 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top