Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι λίγο μετά την άφιξή του στη Ρωσία

Για απαράδεκτη εξέλιξη έκανε λόγο ο Σαρλ Μισέλ

Στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησαν οι ρωσικές αρχές λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον επικριτή του Κρεμλίνου πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του, Γιούλια, πριν συλληφθεί από αστυνομικούς.

Αλεξέι Ναβάλνι: Κινδυνεύει με φυλάκιση 3,5 ετών όταν επιστρέψει στη Ρωσία

Ο 44χρονος Ναβάλνι αναχώρησε από το Βερολίνο, όπου μεταφέρθηκε τον Αύγουστο για επείγουσα ιατρική θεραπεία μετά τη δηλητηρίασή του από αυτό που γερμανικοί έλεγχοι έδειξαν πως ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη στη δηλητηρίασή του, υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποια αποδεικτικά στοιχεία που να παραπέμπουν σε δηλητηρίαση και ότι ο Ναβάλνι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία όποτε θελήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναβάλνι βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο με τα καταζητούμενα πρόσωπα, καθώς παραβίασε τους όρους της ποινής φυλάκισης με αναστολή που του είχε επιβληθεί και κινδυνεύει να φυλακιστεί και πάλι για 3,5 χρόνια, όπως είπε ένας από τους δικηγόρους του.

Tην άμεση απελευθέρωσή του ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Tην άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη Ναβάλνι με την άφιξή του στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως η εξέλιξη αυτή είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε τις ρωστκές αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα.

«Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι και να τον απελευθερώσουν άμεσα - η πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι απαράδεκτη», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.

Αλεξέι Ναβάλνι: Δηλητηριάστηκε στο ξενοδοχείο και όχι στο αεροδρόμιο

«Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα αποτελεί προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και για την Ευρώπη που βοήθησε να σώσει τη ζωή του. Ζητούμε από τις ρωσικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε έτοιμοι να τον προσκαλέσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ, Ντ. Σασσόλι.

«Ανησυχούμε για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία μετά από τη σωτήρια θεραπεία από τη δηλητηρίαση του με Novichok. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχίεβα.

«Δεν έσπασαν τον Ναβάλι με δηλητήριο, δεν θα τον σπάσουν με φυλακή. Ας είναι η αλληλεγγύη μας δύναμή του», σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του  ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

«Τι γενναίος άνθρωπος o Ναβάλι Αυτό δείχνει την κακία και την αδυναμία του καθεστώτος του Πούτιν. Δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν, οπότε τώρα τον συλλαμβάνουν», σχολίασε η Κάτι Πίρι, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top