Σαρλ Μισέλ: Τι δήλωσε για το διαβατήριο εμβολιασμού στην Ευρώπη

«Πιστεύω ότι εκτός Ευρώπης, άλλες χώρες, σίγουρα θα το σκεφτούν»

Μισέλ

Σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, ο Πρόεδρος Μισέλ έκανε δηλώσεις για την καθιέρωση διαβατηρίου εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ενός ειδικού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιφέρει ταξιδιωτικές διευκολύνσεις, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε:

Πρ.Κομισιόν: Χαιρετίζει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Ναι, νομίζω ότι η συζήτηση είναι πολύ σχετική και πρόκειται να ξεκινήσουμε τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα. Είχαμε ήδη την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να κάνουμε άτυπες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες και νομίζω ότι υπάρχουν δύο ερωτήματα: επί της αρχής, συμφωνούμε να εισαγάγουμε μια τέτοια πιστοποίηση; Και αν συμφωνούμε σε αυτό, πότε θα το εισαγάγουμε, γιατί είναι σαφές για μένα ότι αν συμφωνούσαμε με αυτήν την αρχή, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα προτού να εφαρμοστεί. Χωρίς αυτό, εάν εφαρμοστεί πολύ νωρίς, θα προκαλούσε μεγάλη απογοήτευση στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε.

«Πιστεύω επίσης ότι εκτός Ευρώπης, άλλες χώρες, σίγουρα θα το σκεφτούν. Είναι απαραίτητη μια ευρωπαϊκή συνεργασία. Αλλά ένα σημαντικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι πότε πρέπει να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό», διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός της ΕΕ ζητά ο Μητσοτάκης

Ο ίδιος ως προς την υιοθέτηση της ιδέας ανέφερε: «Δεν το αποκλείω, αλλά ξέρω επίσης ότι αυτή η συζήτηση, αυτό το θέμα, είναι ευαίσθητο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ορισμένες από αυτές θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο ο εμβολιασμός να παραμένει εθελοντικός και να μην αποφασίσουμε να τον καταστήσουμε υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ευαίσθητη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επειδή μια συζήτηση είναι περίπλοκη ή ευαίσθητη πρέπει να την αποφύγουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ενότητα και για δύσκολες ερωτήσεις».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top